Helikopter krävs om det blir fler dubbelriktade gator

Gör hela innerstaden till gågateområde.
Om det blir fler dubbelriktningar, skall husvagnsekipage som inte kan backa lyftas bort med helikopter.
Och hur är det egentligen med bullernivåer och hastighet, är redovisade genomsnittsvärden trovärdiga. Och ska bullret mätas eller beräknas.
Debattinläggen, kraven och åsikterna var många under det första seminariet i anledning av det heta förslaget till reglering av trafiken i innerstaden. För det hela är något av ett nollsummespel, får någon boende en bättre trafiksituation blir det sämre för någon annan.

Gotland2005-04-20 06:00
På tisdagskvällen hölls ett första informationsseminarium om det kontroversiella förslaget till omfattande reglering av trafiken i innerstaden. Det var Föreningen för Visby innerstads boendmiljö som inbjudit tekniska förvaltningens Lennart Klintbom att närmare redogöra för förslagen. Ett 30-tal intresserade kom till Sävesalen.
Snitthastigheten överstiger inte 30 km. Och bullernivån ligger genomsnittligt under de 60 decibel då åtgärder måste vidtas. Detta enligt genomförda mätningar.
Men ändå föreslås radikala åtgärder i den trafikutredning för Visby innerstad som kommunen låtit konsultfirman genomföra. Det är inte minst världsarvskraven som medför detta.
Ett ökat antal dubbelriktningar av innerstadsgator skall få ner hastigheten ytterligare. Och att göra hela innerstan till gårdsgata är ett av de mera genomgripande alternativen.
- Det går i princip inte fortare än 30 på nåt ställe i innerstan, konstaterade Lennart Klintbom (mätningarna har utförts via GPS kopplad till hastighetsmätare). Och trafikbullret ligger på 60 decibel på de värsta ställena och först vid 65 krävs det åtgärder.
Snittvärden som ifrågasattes. Lennart Rosenlund konstaterade att en krog får ha 50 db och när han mätt utanför Munkkällaren har det varit upp till 80 db.
- Om någon skriker går mätaren i botten. Därför mäter man inte trafikbuller utan räknar enligt naturvårdsverkets anvisningar, det är väldigt komplext, förklarade Lennart Klintbom. Det handlar om årsmedeldygnsvärde.
Och visst, höll han med, det är skillnad på stenbeläggning och asfalt, närmare besämt tre db högre vid körning på sten.
Rut Remahl ville att den sammanlagda bullernivån; trafik, skrik, etc. skulle räknas ihop. Men Lennart Klintbom konstaterade att tekniska förvaltningen enbart har trafikbullret som uppgift.

Alternativen
Konsulten har också föreslagit olika åtgärdsalternativ. Nollalternativet innebär ingen skillnad mot i dag. Fördelen är att det inte kostar något och att trafikanterna vet vad som gäller.
Alternativ 1 innehåller bland annat färre enkelriktningar och borttagning av väjningsplikt (har redan genomförts på Södra Murgatan och anslutande gränder), parkeringsförbudszon dygnet runt samt borttagande av innerstadens tre övergångsställen.
Här ingår de kontroversiella förslagen om dubbelriktning av exempelvis Söderport, S:t Hansgatan och hela sträckan från Norderport till Strandgatan.
- Husvagnsekipage med förare som inte kan backa med släp, ska de lyftas bort med helikopter, undrade Lennart Rosenlund och förutspådde totalstopp i trafiken vid dubbelriktning av Smedjegatan. Det går inte.
Lennart Klintbom var mera positiv.
- Hastigheten kommer att sänkas. Det kanske inte är så omöjligt som man tror.
Han fick också frågan om han inte själv studsade när han fick höra förslagen.
- Jag köper inte allt rakt av. Visby innerstad är unik men en del liknande åtgärder som gårdsgator har införts i Gamla stan.
Just att göra hela innerstaden till gårdsgatuzon är grunden i alternativ 2. En åhörare föreslog att man borde göra om hela innerstaden till gågatuzon och menade att det fungerat utmärkt vid Södertorg-Adelsgatan.
Skillnaden är att på gågata får endast behöriga som boende och lastande köra medan på gårdsgatan får alla köra men med hastigheten anpassad till de gåendes hastighet. Också här finns det redan ett pågående försök, Wallérs plats är gårdsgata.
Konsulten föreslår också höga p-avigfter som ett utmärkt sätt att reglera trafikflödet i innerstaden. Så nog kommer de olika alternativen att bli grundligt diskuterade. Men det handlar såleds om förslag, några beslut är ännu inte fattade.
Gårdagens möte var det första av flera seminarier. Sedan följer en remissomgång och en sammanställning av inkomna svar. I slutet av oktober räknade Lennart Klintbom med att förvaltningen skall kunna redovisa ett förslag till tekniska nämnden.
- Vad det blir av det vet vi inte men det är spännande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om