Helikopteravtalet förlängs med 1,5 år

Kommunens avtal med ambulanshelikoptern förlängs med ett och ett halvt år, till den 30 april 2012.

Gotland2010-02-16 04:00

I innevarande avtal för SOS-helikoptern, som gäller till den sista september i år, finns möjlighet till förlängning, vilket hälso- och sjukvårdsnämnden nu valt att utnyttja.
Anledningen är att hälso- och sjukvårdsförvaltningen utreder den framtida organisationen för ambulanshelikoptern. Arbetet med ett nytt upphandlingsunderlag har påbörjats och beräknas bli klart före årsskiftet.
Dessutom gäller avtalet med markambulanserna till den sista april 2012 och förvaltningen vill samordna avtalen med de båda operatörerna.
Redan i dag säljer kommunen helikoptertid till andra landsting för att utnyttja kapaciteten så mycket som möjligt. Dock inte i den omfattning man räknat med, enligt sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg.
- En samordning mellan andra helikoptrar i landet är på gång för att alla landsting ska kunna utnyttja dem bättre och få ett lägre pris, säger hon.
Riktlinjerna för transporter med SOS-helikoptern har uppdaterats något. Den har kunnat användas till icke akuta transporter som beräknades ta mindre än tolv timmar.
Tidsgränsen har sänkts till åtta timmar för att bättre finnas till hands för gotlänningarna.
Helikoptern får nu användas över hela Gotland om tidsvinsten blir stor, inte bara till mer avlägsna områden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om