"Helikoptern är vår livlina"
En nödsändare kostar bara cirka 3 500 kronor. Men när chefen på räddningshelikoptern frågade de församladeyrkesfiskarna på deras årsmöte i Katthammarsvik, så var det ingen som hade någon nödsändare på sina båtar. Vid haveriet vid Karlsö hade det varit bra om man hade haft en nödsändareombord. Det hade kanskeinte räddat liv. Men manhade snabbt kunnat pejla in positionen, sa Lasse Norman från Fårö.
Vi har drabbats av en förlisning där två försvann i havet. Frågan om säkerhet och försäkringsskydd har aktualiserats av detta. Vi har bra båtar och bra materiel. Men personligt skydd och efterlevandeskydd är dåligt. Det händer aldrig mig, alltid någon annan, tänker man, sade ordföranden Tom Norrby i sitt inledningsanförande.
I samband med fiskareförbundets årsmöte i Katthammarsvik hade man räddningshelikoptern på besök för visning och information. För yrkesfiskarna är helikoptern mycket viktig.
<span class=MR>Den största tryggheten</span>
Räddningshelikoptern är vår livlina. Det är den största tryggheten som vi har. så fort det händer en olycka ombord, till exempel att någon blir skadad ute till sjöss, så kommer helikoptern. Det är så man tänker när man är på sjön. Det tar inte lång stund så är grabbarna på plats.
Det säger Fåröfiskaren Lasse Norman, som också är aktiv vid sjöräddningsstationen på Fårö. Så sent som i torsdags genomförde man en övning ihop med räddningshelikoptern och dess besättning.
Jag beundrar hur de kan sätta ner en ytbärgare på ett fiskebåtsdäck även när det var sådant väder som i torsdags. När vi övade var det kuling och våghöjden 2-3 meter. Ja, det är en väldig trygghet att de finns, tycker Lasse Norman.
Det är både svårt och riskfyllt att hämta upp någon från en fiskebåt. problemet är båtarnas antenner och vakar, som sticker upp. Trångt är det också, säger piloten Johan Osterman.
<span class=MR>Beredskap dygnet runt</span>
Sedan den 1 september förra året är det Norrlandsflyg som med en helikopter av typen Sikorsky på sjöfartsverkets uppdrag sköter räddningsuppdragen från Gotland. Helikoptern samt tolv man är stationerade vid Visby flygplats.
Varje besättning uppgår till fyra man. Det innebär att tre fulla besättningar. En besättning i taget jobbar sju dagar för att sedan ha ledigt i 14 dagar. Man finns i beredskap dygnet runt med en anspänningstid på 15 minuter för att vara i luften.
Efter visning av helikoptern utanför Katthammarsviks rökeri, så informerade Norrlandsflygs flygchef Mikael Åkerlund om hur ett räddningsuppdrag går till och vad man då behöver tänka på.
När vi kommer ut till en fiskebåt så firas alltid en styrlina ner. men den får aldrig knytas fast. Håll fast den med händerna. När sedan ytbärgaren firas ner så ska ni dra in honom till båten med hjälp av styrlinan. Sedan tar ytbärgaren över, berättade Mikael Åkerlund. Vid svåra förhållanden används också en flotte. Sedan finns även en liten korg som kan firas ner och som kan flyta intill relingen, när man ska plocka upp folk ur vattnet.
Helikoptern är dimensionerad för att kunna plocka ombord tre personer som kan sitta på säten och två som kan ligga på bårar. Men i ett läge där det behövs, så går det att i bälten knyta fast åtta personer sittande på golvet.
Det som är bra är om man har en nödsändare ombord på båten. Det är det bästa man kan ha. Hur många har det? undrade Mikael Åkerlund. Inte en enda av de närvarande sa ja. "Vi jobbar på det", svarade Lasse Norman.
En nödsändare visades upp för årsmötesdeltagarna, som fick veta att med hjälp av en sådan sändare, som man kan bära på sig och som slås på med en enkel knapptryckning, så kan man via satellit enkelt pejla in var nödställda befinner sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!