Helikopterpiloten om dramat: "Fruktansvärd hopplöshet"

Sjöfartsverkets helikopter från Visby hjälpte till i räddningsarbetet efter privatjeten som kraschade i Östersjön. "Känslan var en fruktansvärd hopplöshet", säger piloten Leif Göransson.

Ytbärgaren Per-Magnus Grönlund, vinschoperatören Lars Krogstad samt piloterna Roland Gutell och Leif Göransson var alla fyra med i helikoptern från Visby som hjälpte till i sökandet efter det kraschade flygplanet.

Ytbärgaren Per-Magnus Grönlund, vinschoperatören Lars Krogstad samt piloterna Roland Gutell och Leif Göransson var alla fyra med i helikoptern från Visby som hjälpte till i sökandet efter det kraschade flygplanet.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-09-05 17:18

Söndagskvällens flygdrama över norra Europa följdes av tiotusentals människor i realtid tack vare sajter som Flightradar24.

– Jag tror vi hade 160 000 personer som följde Sjöfartsverkets helikopter på väg fram, det är inte vanligt, säger gotländske ytbärgaren John Jonsson.

Han hade själv gått av sitt arbetspass före söndagens flygdrama, och följde det i mobilen.

undefined
En tysk familj befann sig ombord vid flygkraschen utanför Lettland under söndagen. Kartan visar planets rutt.

Privatjeten av modell Cessna 551 var på väg från Spanien men passerade sin planerade destination Köln i Tyskland och fortsatte med rak kurs norrut mot Östersjön vid 19-tiden på söndagskvällen. Vid 19.20 passerade det Gotlands sydspets. Tio minuter senare började det tappa fart och höjd. 19.45 konstaterades att flygplanet slagit ner i havet på lettiskt vatten utanför Ventspils.

Redan då planet närmade sig Gotland larmades Sjöfartsverkets helikopter från Visby ut med fyra personer ombord, detta för att tyska flygräddningen fått indikationer på att flygplanets bränsle skulle ta slut vid en punkt söder om Hoburgen.

undefined
Roland Gutell och Leif Göransson är piloter vid Sjöfartsverkets helikopter i Visby.

Av söndagens fyra tjänstgörande på Visbybasen var Roland Gutell en av piloterna.

– Vi hade just kommit tillbaka från en övning och fick beskedet att planet skulle passera Ölands södra udde och sen troligen slå ner strax söder om Gotlands södra udde, berättar han när GT besöker helikopterbasen på Visby flygplats under måndagen.

Pilotkollegan Leif Göransson fyller i:

– Första oron var att flygplanet skulle slå ner på Gotland.

Sjö- och flygräddningscentralen befarade också att flygplanet skulle krascha i någon av de vältrafikerade farlederna i Östersjön, varför man sände ut ett så kallat "mayday relay" till fartyg i området.

undefined
Flygplanet som kraschade i Östersjön var av modellen Cessna 551, som på bilden.

Men privatjetens bränsle räckte längre än man trodde. Visbyhelikoptern hade nått en bit utanför Hoburgen innan den fick vika av norrut och följa efter privatjeten.

– Vi följde efter och såg att de började tappa höjd och förstod då att bränslet var slut, säger Roland Gutell.

Jaktflygplan från flera nationer hade innan det följt privatjeten på dess väg och kunde från luften konstatera att ingen pilot syntes vid rodret.

– De kan lägga sig så nära som 20-30 meter jämsides med flygplanet. Hur kusligt det än låter tänkte vi att "vilka sitter ombord och hur pass medvetna är de personerna om vad som händer", säger Leif Göransson.

Han beskriver känslan kring att följa ett till synes herrelöst flygplan som surrealistisk.

– Det var nog precis det alla kände, en fruktansvärd hopplöshet om personerna ombord skulle vara vid medvetande. Men vi förstod också att eftersom man inte sett någon aktivitet ombord var det troligt att ingen i planet var vid medvetande.

undefined
Ytbärgaren Per-Magnus Grönlund, vinschoperatören Lars Krogstad samt piloterna Roland Gutell och Leif Göransson var alla fyra med i helikoptern från Visby som hjälpte till i sökandet efter det kraschade flygplanet.

Enligt flygplanets rutt på Flightradar24 cirkulerade det i en spiral en stund innan det slutligen slog ner i havet och försvann från radarn.

Både Visbyhelikoptern och Kustbevakningens flyg anlände till nedslagsplatsen efter kraschen och började då söka i skymningen. Kustbevakningen kunde snabbt peka ut platsen eftersom oljespill syntes på havsytan.

– Vi flög på cirka 30 meters höjd och sökte av området. Självklart letar man efter någon överlevande, men snabbt insåg vi att det var som vi trodde – ramlar ett flygplan från 10 000 meters höjd rakt ner i vattnet blir det bara fragment av en flygplanskropp kvar, decimeterstora bitar som flyter omkring, säger Leif Göransson.

undefined
Flygplanet passerade Gotlands sydspets vid 19.20 på söndagen och 25 minuter senare hade det kraschat i havet på lettiskt vatten.

Helikoptern från Gotland var kvar vid nedslagsplatsen en halvtimme innan den lämnade området. Sjö- och flygräddningscentralen ledde den svenska delen av insatsen.

– Man konstaterade att chansen att hitta överlevande var så minimal att våra sökresurser inte behövde stanna kvar i området under natten. Lettiska myndigheter tog hand om det med sina egna resurser, berättar flygräddningsledare Lars Antonsson.

undefined
Sjöfartsverkets helikopter på Visby flygplats.

Under natten sökte lettiska räddningsinstanser på platsen men på måndagseftermiddagen hade man ännu inte hittat mer än vrakdelar och olja.

– De har inte hittat varken överlevande eller mänskliga kvarlevor. Vad jag vet är det ingen kvar i området som söker, men det finns ett lettiskt marinfartyg som ligger kvar och håller vakt, säger Lars Antonsson.

På nedslagsplatsen är vattnet inte alltför djupt, varför en bärgning av vraket borde vara möjlig, tror Lars Antonsson.

– Jag kan tänka mig att så som flygplanet gick ner, så slogs det helt i spillror. Möjligtvis är det någon större del som har sjunkit. Det är inte alltför djupt på platsen, så beslutade man sig för en bärgning skulle det nog vara möjligt. Men det beslutas och sköts av letterna.

Enligt tyska tidningar var de fyra personerna ombord på planet en 72-årig man som är ägare till ett flygbolag specialiserat på mindre privatflyg, hans 68-åriga hustru, deras 26-åriga dotter samt en 27-årig man. Ombord fanns också två hundar.

Flygplanet saknade en så kallad svart låda, varför det exakta händelseförloppet kan komma att bli svårutrett, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll till TT.

Fakta

Flygplanet flög från spanska Jerez och skulle till tyska Köln.

Flygledare tappade kontakten med planet när det befann sig över Frankrike.

Det är inte fastslaget vilket land som får huvudansvar för haveriutredningen.

Experter menar att det är rimligt att tro att planet drabbats av dekompression och att de ombord då tappat medvetandet. 

Om en lufttät kabin får ett läckage på 10 000 meters höjd är det inte orimligt att man blir medvetslös på 30 sekunder, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!