Helst kommunalt gymnasium, tack!

Trycket är hårt på de kommunala gymnasieutbildningarna, medan det finns relativt gott om plats på öns friskolor.Det står klart sedan öns 900 niondeklassare gjort sina första val till gymnasiet.

Går skilda vägar. Klasskompisarna Tom Björkegren, Anders Sigrén, Mirjam Andersson och Emelie Karlbom har alla valt olika inför gymnasiet.foto: Henrik radhe

Går skilda vägar. Klasskompisarna Tom Björkegren, Anders Sigrén, Mirjam Andersson och Emelie Karlbom har alla valt olika inför gymnasiet.foto: Henrik radhe

Foto: Henrik Radhe

Gotland2009-05-19 04:00
De populäraste programmen på ön, sett till antalet ansökningar, är som vanligt samhällsvetenskapsprogrammet på Richard Steffengymnasiet, teknikprogrammet och naturvetenskapsprogrammet på Christopher Polhemgymnasiet, tätt följt av fordonsprogrammet och byggprogrammet.
- Jag har valt fordonsprogrammet för att jag vill köra lastbil och för att man får se mycket, säger Anders Sigrén som går i nian på Södervärn.
Klasskompisen Emelie Karlbom vill jobba inom sjukvården och har valt omvårdnadsprogrammet medan Tom Björkegren har valt byggprogrammet för att han gillar att snickra.
- Jag ska gå naturvetenskapsprogrammet för att jag tycker att ämnena är bra, säger Mirjam Andersson, som går i samma klass.
Alla fyra har valt den kommunala skolan som blir allt mer populär - av 21 program har bara sex fler platser än sökande.

Friskolor
Vid öns gymnasiala friskolor finns det däremot fler platser än sökande på samtliga 13 program utom ett, frisörutbildningen på Guteskolan.
Trots den stora efterfrågan på frisörutbildningen kommer man inte att öka antalet platser i framtiden.
- Vi skulle säkert kunna fylla 30 platser istället för de tolv vi har nu, men vi måste hålla oss på en nivå som känns rimlig och vi vill kunna garantera alla en praktikplats, säger skolans vd Jerry Engström.

Bara en sökande
På Guteskolan har man också försökt starta ett idrottsprogram, men efterfrågan har inte varit tillräckligt stor - endast en person sökte till utbildningen.
- Skolverket ger institutioner två år på sig att starta igång en utbildning och tyvärr ser det inte ut som att vi lyckas, säger Jerry Engström.

"Sällan vi har fullt"
På Donnergymnasiet i Klintehamn är man medveten om det svalnande intresset för friskolor.
- Det är väldigt sällan vi fyller alla platser på skolan. De senaste åren har vi dessutom noterat en procentuell minskning i ansökningar i förhållande till antalet nior på ön, men vi har allt under kontroll, säger rektor Mattias Larsson.

Sjöfart överbokat
Tar man sig en titt på "trycket", det vill säga hur många som sökt en utbildning i förhållande till antalet platser, hamnar sjöfartsprogrammet i topp före samhällsprogrammet och Guteskolans frisörprogram.
Hur det slutgiltiga resultatet för öns gymnasieskolor blir återstår att se närmare sommaren, då niondeklassarnas alla betyg är satta.
Den statistik som finns tillgänglig i dagsläget baseras på de ansökningar och betyg som varit aktuella inför vinterns betygssättning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om