Det var i mitten av mars som Folkhälsomyndigheten meddelade att de som har möjlighet bör arbeta hemifrån. Hos flera av öns stora arbetsgivare är det numera hemmakontoret som gäller. Men en rundringning till företag och myndigheter visar att omställningen verkar ha gått oväntat smidigt. Av Svenska spels runt 450 anställda på Gotland så har så gott som alla som kan arbetat hemifrån.
– Det har fungerat otroligt bra. Vi har bra effektivitet och personalen mår bra. Vi har tvingats ställa om till att jobba mer digitalt och lärt oss enormt mycket, säger Maria Furenmo, HR-direktör på Svenska spel.
På Skatteverket i Visby har man haft ett lite annat upplägg. Där har ungefär hälften av de 150 i personalen jobbat på distans. Några har jobbat heltid hemma medan några har varit heltid på kontoret. Resten har gått på ett växlingsschema för att det inte ska vara för många samtidigt på arbetsplatsen.
– Vår upplevelse är att det har gått väldigt bra. Vi har varit flexibla, de som har goda möjligheter att jobba hemma har gjort det, de som inte har det har fått vara på jobbet, säger Alf Söderman, sektionschef på Skatteverket i Visby.
Region Gotland har cirka 6 700 anställda men bara runt 700 av dem har jobb som de kan sköta hemifrån. Regionen har också tänkt lite annorlunda.
– Vi har inte haft som mål att de som kan ska jobba hemma utan har försökt sprida ut medarbetarna för att minska smittorisken, säger Lotta Israelsson, regionens HR-direktör.
Försäkringskassan har en egen policy som går ut på att ha 50 procents bemanning på kontoret och 50 procent som jobbar på distans. Vem som ska jobba var bestämmer teamen vid sina veckomöten men den som vill jobba hemifrån får göra det och den som inte vill eller kan slipper.
– Det går alldeles utmärkt. Om man tittar på vad vi levererar så ser vi att arbetsplatsen inte har betydelse utan kompetensen, säger Lennart Larsson, enhetschef för internationell vård.
De problem som har märkts av är av olika art. Vissa är förhållandevis lätta att åtgärda, som teknikproblem. Det är svårare att komma åt bristen på social kontakt mellan anställda och chefernas möjlighet att fånga upp hur personalen mår. Att tolka signaler är betydligt svårare vid digitala möten än fysiska.
– Det är otroligt viktigt att nyttja våra digitala verktyg både för möten och för att mötas, till exempel genom att använda kameran, säger Marcus Moisejeff, administrativ chef på Payex.
Gemensamt för arbetsgivarna GA talat med är att de lärt sig mycket om hur digitala verktyg kan användas och att det fungerar bra att jobba tillsammans utan att träffas "på riktigt". När det gäller arbetsmiljön hemma har anställda vid behov till exempel kunnat ta hem en stol, bildskärm eller tangentbord. Arbetsgivarna har också försökt stötta personalen med tips och råd om hemarbete. Det verkar ha fungerat, för någon ökning av ohälsa eller sjuktal har inte märkts av.
Om inte rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten ändras kommer de arbetsgivare GA har talat med att fortsätta med hemarbete under hösten. Då är det angeläget att försöka få personalen att följa de viktigaste råden för att må bra.
– Det är viktigt att prata om att ta pauser, när man sitter hemma får man inga naturliga avbrott, säger Lennart Larsson.
– Bjud in till digital fika eller lunch. Och tveka inte, ring om det är något, säger Maria Furenmo.