Hemarbete ger sämre hälsa – men det finns råd

Antalet sjukanmälningar på grund av psykiska eller fysiska besvär har ökat kraftigt. Orsaken tros vara att många jobbar hemma under coronapandemin.

För att undvika fysiska problem vid hemarbete är det bland annat viktigt att sitta rätt, berättar Maria Steneskog Nyman på Previa.

För att undvika fysiska problem vid hemarbete är det bland annat viktigt att sitta rätt, berättar Maria Steneskog Nyman på Previa.

Foto: Elisabet Andersson

Gotland2020-10-12 13:17

Sedan början av augusti har kurvan pekat kraftigt uppåt för sjukskrivningar som beror på psykiska eller fysiska besvär, det visar siffror från Previa, som tar emot sjukanmälningar från 156 000 personer i hela landet. Normalt ligger antalet frånvarodagar per 100 000 medarbetare på runt 500 men under vecka 38 var det mer än fyrdubbelt – drygt 2 000.

– Det som är intressant är kanske inte de faktiska talen, utan själva ökningen. Vi har aldrig sett en sådan ökning förut, säger Maria Steneskog Nyman, Previas talesperson i beteendevetenskapliga frågor.

Bakom den stora ökningen ligger troligen det ökade hemarbetet.

– Det är väl en kvalificerad gissning att det har att göra med hemarbetsplatsen. Sitter man inte i sin vanliga arbetsmiljö, så påverkar det. Det kan gå bra att jobba hemma under en kortare period men när beskedet kom att det ska fortsätta under hösten så blir det en ökad belastning, säger Maria Steneskog Nyman. Hon fortsätter:

– Det kan också vara en oro kring ekonomi, arbetssituation och egen eller närståendes hälsa.

Men det finns tips för att motverka en sämre hälsa. För att undvika belastningsskador är det viktigt att sitta rätt. En extra kudde i svanken kan ge stöd åt ryggen och en under rumpan kan göra att du kommer upp en bit så att du kan vila underarmarna på bordet. Att variera kroppsställningen genom att arbeta på flera olika platser hemma är bra, liksom att kanske använda en hylla eller en strykbräda så du kan stå upp och jobba. Tänk också på att ha datorn i bra höjd för att undvika gamnacke. Annat att tänka på är att vila ögonen från datorn. Blunda en minut, titta ut genom fönstret eller vänd bort blicken. Bra ljus är också viktigt men undvik att bli bländad. 

– Men att röra på sig är absolut viktigast, säger Maria Steneskog Nyman.

Previas tips är att bland annat att byta ställning, resa sig upp och sätta sig ned på stolen tio gånger eller att ta en liten promenad under telefonsamtalet.

För det psykiska välmåendet gäller det att skapa struktur i arbetet även på hemmaplan. 

– Vi mår bra av rutiner. Det gäller att försöka lägga upp dagen som om man är på arbetet, säger Maria Steneskog Nyman som också rekommenderar att hålla kontakt med sina medarbetare.

– Ordna en digital aw, ha formella morgonmöten eller lägg in kalendern att höras. När ni inte kan ses, snacka per telefon istället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!