Återkomst för Hembygdgårdens dag på Gotland

Första söndagen i augusti varje år firas hembygdgårdens dag, och efter två år av restriktioner är gårdarna redo för besökare igen.

Hembygdsgårdens dag infaller den första söndagen i augusti.

Hembygdsgårdens dag infaller den första söndagen i augusti.

Foto: STAFFAN ALMQUIST

Gotland2022-08-06 14:15

På söndag är det Hembygdgårdens dag och hela Sveriges runt 1400 hembygdgårdar håller öppet lite extra länge, så även på Gotland. Gotlands Hembygdsförbund samlar under sig hela den gotländska hembygdsrörelsen som i dag innefattar 90 hembygdsföreningar samt 25 gillen, institutioner och övriga föreningar. Hembygdsrörelsen spelar en viktig roll, både för den lokala identiteten och för utvecklingen av lokalsamhället.

Förbundet är anslutet till Sveriges Hembygdsförbund och samverkar bland annat med Länsstyrelsen, Gotlands Museum, Region Gotland, Studieförbundet Vuxenskolan och andra kulturvårdande organisationer. Det är ett omfattande kulturarv som hembygdsrörelsen bevarar och gör tillgänglig för allmänheten.

– Trots en kraftig nedgång i antalet besökare under pandemin var det många som sökte sig till hembygdsrörelsens många natur- och kulturmiljöer i jakten på upplevelser. Nu tror vi att besökarantalet är tillbaka på en normal nivå. Faktum är att vi hoppas på besöksrekord för 2022, säger Jan Nordwall, Sveriges hembygdsförbunds generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Västerhejde Hembygdsförening vid Kuse Äng är en hembygdsgård som har skapat ett speciellt program för söndagen, nämligen ett musikinspirerat "spontanspel". Anders Persson har ansvar för evenemanget tillsammans med Göte Niklasson och ser fram emot söndagen.

– Spontanspelet brukar sedan ett antal år ordnas i Kuse änge av Västerhejde hembygdsförening och Vuxenskolan. Spontanspelet i år blir lite annorlunda. Som vanligt kommer det olika grupper dit men också en del som inte är med i en grupp för att spela ihop. Därefter är det en nyhet för i år: Musikvandring. Det betyder att de olika grupperna spelar på olika ställen i änget och de som inte spelar får gå runt för att lyssna, säger Anders.

Även om restriktionerna är borttagna i Sverige i dag, är det något som Anders Persson tänker lite på ändå.

– Som tidigare är vi utomhus och håller lite avstånd för att undvika smittspridning, så tolkar jag programmet, fast vi inte skriver något om detta med coronarisker, säger Anders och fortsätter:

– Vi ser fram emot att träffa grupperna på plats på söndag och då spela och fördela platser i änget. Och hoppas att det nya upplägget bidrar till mer spel i grupper och mer kontakt med de som är där för att lyssna. Det är begränsat med parkeringsplatser så därför annonserar vi inte om programmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!