Hemdialys kan spara miljoner
Möjligheten till hemdialys undersöks nu av medicinkliniken på Visby lasarett.-Blir det inga merkostnader för oss är vi positiva, säger Thomas Kunze, verksamhetschef för medicin- och rehabkliniken.
Foto:
För den njursjuke handlar det dock inte i första hand om en ekonomisk besparing. Har man tillgång till dialys hemma kan man själv testa sig fram till hur ofta man behöver dialysera för att må bäst. Enligt Föreningen för njursjuka är det bevisat att en tätare dialys leder till bättre hälsa och ökad livskvalitet för många.
<span class='mr'>Friskare och lever längre</span>
-Det säger sig självt. Ju längre tid du är utan njurfunktion som du är under dialys, desto större blir ansträngningen på kroppen. Genom tätare dialys blir man inte lika trött, man blir friskare och lever längre, förklarar Ingegärd Mellgard, ordförande för Föreningen för njursjuka i Stockholm med omnejd, där Gotland ingår.
Utvecklingen inom dialysbehandlingen har tagit stora steg sedan 1970-talet, förklarar Ingegärd Mellgard som dock påpekar att det kanske handlar om tio procent av alla dialyspatienter som är lämpliga för hemdialys. Alla klarar inte av det, man känner sig för osäker och vill hellre behandlas på sjukhuset.
Kostnaderna för dialys är höga, till dessa kommer sjuk-resorna som patienten har till och från sin behandling. Njursjuka Liliann Gahm i Gerum har räknat att bara hennes taxiresor till dialysen kostar 170000 kronor per år. Kostnaderna för sjukresor ligger dock på tekniska förvaltningen och inte på hälso- och sjukvården.
<span class='mr'>Måste utredas</span>
Sedan maj i år har Liliann Gahm kämpat för att få sköta sin dialys själv hemma.
Men för Visby lasarett är detta en fråga som måste utredas noga innan man fattar något beslut. Man är dock öppen för möjligheten:
-Vi tittar på det och om det inte innebär någon merkostnad för oss är vi positiva, förklarar Thomas Kunze, verksamhetschef för medicin- och rehabkliniken.
-Vi har ju kvar kostnaderna på kliniken ändå så de ekonomiska konsekvenserna måste utredas noga.
De investeringar som krävs i bostaden är, förutom utrustningen, en mindre vattenreningsanläggning eftersom man inte kan använda vanligt kranvatten.
<span class='mr'>Diskuterar samarbete</span>
På Visby lasarett diskuterar man även ett eventuellt samarbete för dialysen mellan Gotland och Karolinska institutet Huddinge.
-Vi diskuterar samarbete genom utbyte av erfarenheter och kompetens men även att man skulle kunna förse oss med doktorer i viss utsträckning.
Visby lasarett har inte lyckats rekrytera en ny njurläkare sedan Janusz Goch sa upp sig och flyttade från ön i protest mot bristen på inflytande i verksamheten vid dialysavdelningen.
Sjukhusledningen hade en intresserad, mycket kompetent sökande, men det sprack på att maken inte fick jobb på Gotland.
<span class='mr'>Hoppas hitta ny läkare</span>
-Nu avvaktar vi men förhoppningen är att kunna rekrytera en läkare till dialysavdelningen, berättar Thomas Kunze.
I dag leds verksamheten av en pensionerad allmänläkare och verksamheten fungerar, enligt Kunze, acceptabelt.
-Problemet är att vi inte kan erbjuda kontinuitet i läkarfrågan.
Tills vidare får Liliann Gahm fortsätta att åka mellan Gerum och Visby tre dagar i veckan för sin dialys:
-Jag har räknat ut att det skulle bli en besparing på en halv miljon kronor för kommunen som helhet om jag får hemdialys och förstår inte vad det är att tveka om.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!