* Efter att denna text publicerades har det uppdagats att Länsstyrelsen på Gotland gjorde fel i sina beräkningar över antalet boendeplatser för flyktingar på Gotland. I texten uppges det därför felaktigt att det finns totalt 3 278 platser på ön. Den uppgiften stämmer inte.
Orsaken till felet är alltså oriktiga uppgifter från Länsstyrelsen på Gotland. En uppdaterad text om antalet flyktingboenden kommer att publiceras under tisdagen.
Länsstyrelsens nya inventering på Gotland innehåller totalt 3 278 platser där ukrainska flyktingar kan bo. Enligt myndigheten upplåts majoriteten av dessa från Region Gotland och dess verksamheter. Även privata lokaler finns.
Men vilka lokaler det handlar om har både länsstyrelsen och regionen lagt locket på om.
– Inventeringen är sekretessbelagd. Vi har haft en dialog både här och ihop med andra länsstyrelser och kommit fram till att vi inte ska gå ut med adresser och platser. Erfarenheten från flyktingvågen 2015 var att det både på Gotland och fastlandet fanns flyktingar som blev utsatta för obehagligheter. Det vi kan gå ut med är hur många platser som finns, säger Amy Rankin, kris- och beredskapshandläggare vid Länsstyrelsen på Gotland.
Bland de drygt 3 000 platserna finns både färdiga sängar med självhushåll och tomma utrymmen som ska kunna göras om till sovplatser, enligt sammanställningen.
– Inventeringen innehåller allt från färdiga boenden med fullt hushåll till salar som kan byggas om och iordningställas med sängplatser, säger Amy Rankin.
Den stora majoriteten sovplatser ska finnas inom regionens verksamheter. "Några hundra platser" på listan återfinns hos privata aktörer, enligt länsstyrelsen.
– Det finns några privata också, men där är det lite svårare på Gotland. Många vill ställa upp, men ganska kortsiktigt i och med att man vill ha sommaren för annan uthyrning, och vi letar ju främst efter långtidsboenden, säger Amy Rankin.
När GT begär ut listan över boendeplatserna kommer en maskad version som omfattar 37 punkter på Gotland där det är överstruket var platserna ligger, men där antalet sovplatser framgår. Allt från två till 80 platser nämns. Men en punkt sticker ut, den ska ha plats för 1 610 personer. Men om det avser en enskild lokal eller flera som klumpats ihop till en summa förblir hemligt.
– Exakt hur uppdelningen ser ut kan jag inte kommentera, säger Amy Rankin.
Det verkar dock råda en viss förvirring över hur antalet sovplatser räknats fram. Enligt regionens beredskapsstrateg Elina Ramsell, som sammanställt regionens del i listan, bidrar regionen bara med 318 faktiska platser i dagsläget.
– Det här är verkligen bara en första inventering som sattes ihop på tre dagar. 318 sovplatser är det regionen fått ihop, och då handlar det om 34 kortsiktiga och 284 platser som kan nyttjas på lång sikt. Men detta är väldigt preliminära siffror, inventeringen ska ses som en snabb övergripande bild, säger Elina Ramsell.
Inom Region Gotland handlar det främst om lokaler som i dag står tomma, men där möjligheten finns att ställa i ordning sängar.
– Det rör sig om lokaler där man också ska kunna tillaga mat och duscha. Det är inte bostäder, men man ska kunna ha tak över huvudet, säger Elina Ramsell, som också berättar att regionens idrottshallar inte finns med i inventeringen.
Enligt både regionen och länsstyrelsen har hittills inga flyktingar behövts placeras i några tillfälliga boendeplatser på Gotland.
Länsstyrelsens lista har nu lagts fram för Migrationsverket, som i sin tur kommer bedöma om ett behov av sovplatser på Gotland uppstår.
– Den information vi fått av Migrationsverket är att de inte har några planer på boenden på Gotland i nuläget, säger Elina Ramsell.