Hemlins arkiv – en skatt där tusentals finns på bild

50 års livsgärning lämnade nära två miljoner bilder till eftervärlden. Nu kommer boken om Hans Hemlin, historierna och den epok som han själv var en del av.

Elefanter vid S:t Hansplan, Visby 1974.
Bilden togs av Lasse Ahnell, som under flera år jobbade vid firman.
Två cirkusar hade slagit upp sina tält i Visby: Cirkus Schreiber som påstod sig vara Skandinaviens största djurcirkus medan Cirkus Ray Miller hävdade att de var Sveriges största cirkus med världens yngsta cirkusdirektör. Från vilken av dem dessa elefanter kom vandrande är oklart.

Elefanter vid S:t Hansplan, Visby 1974. Bilden togs av Lasse Ahnell, som under flera år jobbade vid firman. Två cirkusar hade slagit upp sina tält i Visby: Cirkus Schreiber som påstod sig vara Skandinaviens största djurcirkus medan Cirkus Ray Miller hävdade att de var Sveriges största cirkus med världens yngsta cirkusdirektör. Från vilken av dem dessa elefanter kom vandrande är oklart.

Foto: Foto ur boken

Gotland2021-10-24 12:03

I januari 2007 slog Hemlin Foto igen butiken på S:t Hansplan i Visby. Året därpå avled familjeföretagets grundare Hans Hemlin, samma år som Tina Messing flyttade till ön och engagerade sig i intresseföreningen Gotlands Fotografiska Forum.

undefined
Kungaparet besöker Gotland, 30 maj 1961. Kung Gustav VI Adolf och drottning Louise besökte Gotland. Besöket bestod av arkeologiska utgrävningar, militäruppvisningar och en guidad tur i Garde kyrka. Treårige Sven Olofsson från Hägulds gav kungaparet en bukett liljekonvaljer och belönades med en klapp på kinden och ett omnämnande i Svenska Dagbladet.

– Då visste jag ingenting om Hemlins. Jag lärde känna Hans Hemlins dotter Maria Palje och fick idén att sammanställa en bok om företaget. Jag hade ingen aning om vilket universum det var, säger hon.

Arbetet har tagit tio år, med intervjuer med familjen, tidigare anställda och människor med otaliga relationer till Hemlins. Hon har grävt i företagsarkivet, digitaliserat tusentals negativ och gjort research om fototeknik, föreningsliv, tidningshistoria och Visby genom tiderna, men hon säger att hon fortfarande får en kick varje dag hon arbetar med materialet. 

undefined
Anna Lindh, Almedalen 1999. Bilden togs av Jael Räisänen, som då var anställd vid firman. Genom åren kom Hemlin Foto att föreviga alla de politiker som besökte Gotland och Almedalen i synnerhet.

– I början hade jag de handskrivna arkivböckerna hemma i en stor kartong. De stod innanför dörren på nätterna, om det skulle börja brinna skulle vi rädda dem först, säger Tina Messing.

undefined
Elefanter vid S:t Hansplan, Visby 1974. Bilden togs av Lasse Ahnell, som under flera år jobbade vid firman. Två cirkusar hade slagit upp sina tält i Visby: Cirkus Schreiber som påstod sig vara Skandinaviens största djurcirkus medan Cirkus Ray Miller hävdade att de var Sveriges största cirkus med världens yngsta cirkusdirektör. Från vilken av dem dessa elefanter kom vandrande är oklart.

45 000 fotouppdrag som Hans Hemlin och hans anställda utförde har lämnat mellan 1,5 och 2 miljoner bilder till Landsarkivet i Visby, där de sedan 2019 förvaras.

– Det har varit mycket detektivarbete och fantastiskt fint att få ett sånt varmt gensvar från folk jag har intervjuat, säger Tina Messing om sitt arbete med att ta fram underlag till boken som nästa vecka släpps i handeln.

undefined
Försvunnet plan efterspanas vid Högklint, 29 augusti 1965. Ombord fanns piloten Arvid Buskas, som på uppdrag av taxiflygbolaget Nyge Aero i Nyköping skulle hämta några personer vid Visby flygplats. Sikten var vid tillfället klar, men vinden hade varit byig och hård. Ett ögonvittne uppgav att han sett planet störta omkring 500 meter från land. Stora eftersökningar gjordes, men flytande vrakdelar var det enda som hittades. Arvid Buskas var född i Gammalsvenskby i Ukraina och hade som barn kommit till Gotland med sina föräldrar. I vuxen ålder bosatte han sig i Nyköping. Han efterlämnade fru och tre barn.

Hans Hemlin föddes 1931 nära Flen i Sörmland. Under uppväxten blev han tidigt intresserad av fotografering. Albumen från den tiden har tagits emot av Sörmlands museum, som planerar en utställning.

– Det är otroliga foton från efterkrigstiden, en ung kille som plåtar sin vardag och sina kompisar, säger Tina Messing och berättar hur Hans Hemlin kom till Gotland för att göra militärtjänst i början av 1950-talet.

undefined
Tomte-streaking på Adelsgatan, 2 december 1974. Anställde fotografen Bosse Cederlund, som egentligen var ute på ett annat uppdrag, hörde att något var på gång på Adelsgatan. När han kom dit dök en rad nakna tomtar upp, som springande sjöng Nu är det jul igen innan de försvann in i en gränd där en folkabuss väntade. Bosse hann ta två bilder innan remmen till blixten gick av, men det hade räckt med en. Bilden väckte uppmärksamhet i hela Sverige.

På ön träffade han Linnéa, de gifte sig och han fick 1954 jobb på Ateljé Tyrsén. 

– Hasse tog över firman i april 1955, säger Tina Messing och visar anteckningen i arkivboken – den 26 april blev konfirmanden Eva Fransson, då boende på Strandgatan 37, första kund. 

Men ekonomin kollapsade efter fyra år, och för att rädda familjens ekonomi tog Hasse extrajobb på nätterna.

– På tryckeriet hos Gotlänningen, som då låg i samma lokaler som han 1967 flyttade butiken till, säger Tina Messing.

undefined
Sista studentexamen på läroverket, Visby 1968. Visby högre allmänna läroverk kommunaliserades 1966 och ändrade namn till S:t Hansskolan. Från 1865 hade man här kunnat ta studentexamen, men 1968 – när denna bild togs – skedde det för sista gången. Därefter kunde man bara ta realexamen på skolan, men även detta upphörde 1970.

Under sina tio års grävande i bildarkiv och historier kring Hemlin Foto har Tina Messing fascinerats av både bredden och djupet i det hon ser.

– Det är ett tidsspann på 50 år som skildras, fotografins, modets och samhällets utveckling. Det är berättelsen om det lilla – familjen, företaget – och det stora. Inte bara Gotland, utan Sverige, ja världen, säger hon och visar bilder på kung Gustav VI Adolf och Olof Palme.

I den svarta lilla arkivboken med namnet Hemlins Samvete ryms arkivnumren till de riktigt kända. Där finns bilder på Max von Sydow, Lars Werner, Lasse Åberg och Mikael Wiehe för att nämna några.

– Det känns väldigt konstigt för mig att jag aldrig fick träffa Hans Hemlin. Det är en sorg. Det finns så mycket som jag hade velat fråga honom om, säger Tina Messing men menar att det faktum att hon kommit utifrån har skapat en frihet i urvalet.

När boken är klar börjar nästa del i arbetet kring den välkända fotografen. En turnéplan börjar sakta växa fram, både öns bibliotek men också fastlandet finns med.

– Jag hoppas komma ut i bygdegårdarna och ser fram emot att få höra om folks relation till Hemlins. Då kan jag också berätta om sånt som inte fick plats i boken, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!