Enligt socialdirektör Marica Gardell har Gotland en bra organisation för att ingen ska behöva spendera natten utomhus. Förutom natthärbärget Birkagården kan man vända sig till socialjouren om man är i akut behov av tak över huvudet. Socialjouren, som har sina lokaler i Polishuset, är bemannad varje natt från klockan 16 till 03.
– Vi har inte fått några signaler från exempelvis polisen, som är den part som oftast brukar påtala för oss att det finns personer som går runt ute hela nätterna eller uppehåller sig på offentliga toaletter. Det hade vi innan härbärget var igång och innan vi hade tillgång till jourlägenheter, säger Marica Gardell.
Regionens beroendeenhet besöker Birkagården varje vecka för att fånga upp personer som behöver hjälp med ett missbruk eller att hitta en bostad.
– Men det finns också de som inte vill ha hjälp från socialtjänsten.
Marica Gardell tror att det finns ett mörkertal av hemlösa och personer utan eget bostadskontrakt, som hellre väljer att knacka på hos en kompis än att vända sig till myndigheterna.
– Jag tror att en del av de här människorna inte kliver fram och säger att de behöver en bostad, för att de känner att det finns ingen bostad för dem. Innan vi hade högskolan och Campus Gotland så var det en möjlighet att komma in på bostadsmarknaden genom att hyra tillfälliga bostäder, från hösten till sommaren, men nu går de oftast till studenter.
I stödboendet Hansegården, som är steget efter härbärget, finns 30 platser. Här måste man vara drogfri för att få bo. Socialtjänsten har också 50 lägenheter med förstahandskontrakt.
– Det har blivit svårare att komma in på bostadsmarknaden och då går vi in som en garant för att man ska få en lägenhet.
Just nu finns inga lediga platser i stödboendet och det är även hårt tryck på lägenheterna. Regionen försöker få loss fler lägenheter från Gotlandshem och Kuststaden, men det är svårt utifrån rådande bostadsmarknad.
– Vi har också en förtursgrupp, där man tar hänsyn till både sociala och medicinska skäl, men även där kan det ta ett halvår innan man får en lägenhet efter att man fått ett förtursbeslut.
Det finns även några jourlägenheter som står redo ifall någon snabbt behöver tak över huvudet.
– I samband med covid behöver vi ha en beredskap ifall någon som är hemlös blir smittad. Då kan de inte bo hos kompisar eller på härbärget.
För säkerhets skull har socialtjänsten tillfälligt hyrt ytterligare en anläggning utanför Visby över vintern, som kan användas vid behov. Den används dock inte i nuläget.
– Den stora utmaningen är att komma vidare, in på bostadsmarknaden. Att vara hemlös behöver inte betyda att man har en beroendeproblematik, men relativt ofta finns något inslag av psykisk ohälsa. Vår utmaning är att få tillgång till den reguljära bostadsmarknaden och få loss fler lägenheter.
Nationellt finns en modell, "Bostad först", som innebär att det sociala först ordnar en bostad och därefter sätter in vårdinsatser, istället för tvärtom. Även Region Gotland tittar på den modellen.
– Men då behövs också en omgivning som är ganska tolerant. Om man flyttar in i ett läge där man kanske är i ett missbruk, i psykisk ohälsa eller i en kombination av båda, så kan man vara störande. Då behöver det finnas en tolerans för att det kan vara så i början, innan det blir bättre, säger Marica Gardell.