Hemlösas hopp står till kyrkan

Det blir snart väldigt kallt för de hemlösa som måste tillbringa större delen av dygnet utomhus. Enligt socialtjänstlagen ska Gotlands kommun erbjuda dem tak över huvudet, men bara de som är nyktra är välkomna.
Domkyrkoförsamlingen arbetar nu vidare för att öppna ett natthärbärge utan sådana krav.

Gotland2005-08-17 06:00
Cirka hundra gotlänningar saknar regelbundet någonstans att sova. Utslaget per natt är det mellan 25 och 30 personer som inte hittar någon kompis eller annan att övernatta hos.
Något natthärbärge finns inte på ön. Vänder man sig till kommunen krävs att man är nykter. Onyktra kan i bästa fall få ett vandrarhemsrum eller hotellrum betalt av socialförvaltningen. Där får de nyktra till på egen hand och efter det är de välkomna till avgiftningsenheten. Klarar de sig sedan från återfall kan de på sikt få en plats i kommunens boendekedja.
Boendekedjan är ett utslussningssystem med vård och boendelösningar längs vägen ut ur missbruk och mot ett eget boende.
Den som inte vill eller kan lämna sitt missbruk erbjuds ingen väg in i boendekedjan. Det är för dessa personer som domkyrkoförsamlingen nu vill öppna ett så kallat lågtröskelboende, ett natthärbärge där man får tak över huvudet även när man inte är nykter och drogfri.
- Hur det än är så är det människor det handlar om. De har samma värde som du och jag, och vi skulle ju inte acceptera att sova utomhus eller i bästa fall på en toalett, säger församlingens diakon Carl-Runo Löf.

Lågtröskelboende
Men kommunen tror inte på så kallade lågtröskelboenden
- Kommunen kan inte hjälpa den som inte vill bli hjälpt, personerna visa en vilja att lämna missbruket bakom sig, säger socialnämndens ordförande Björn Jansson (s)
Verksamhetschefen för socialförvaltningens beroendeenhet, Per-Johan Fernström, säger att lågtröskelboenden kan bidra till ökat missbruk.
- Studier visar att det är väldigt svårt att gå vidare från lågtröskelboenden. De boende drar ner varandra när de tillåts vara påverkade och berusade. Därför tror jag mer på att erbjuda boenden mot motprestationer i form av nykterhet och en vilja till vård.

Varje dag
Diakon Carl-Runo Löf arbetar på dagshärbärget Ekorren vid Solbergabadet. Hit kan hemlösa komma mellan 10 och 14 varje dag. Kommunen upplåter lokalen gratis åt domkyrkoförsamlingen, som i sin tur står för personal, kaffe och mackor.
Efter stängningsdags måste ett antal av besökarna tillbringa större delen av dygnet utomhus. Enligt både Carl-Runo Löf och Per-Johan Fernström, finns det konstant 25-30 personer i den här situationen på Gotland.
- Det är inte samma personer hela tiden. Vilka det är från natt till natt roterar inom ett hundratal personer av de total 460 som finns inskrivna i beroendevården, säger Per-Johan Fernström.
Han är delvis positiv till kyrkans planer på ett natthärbärge, men hoppas mer på en eventuell lagändring som ställer högre krav på kommunen.
- Det finns ett stort behov att göra något. Något är bättre än ingenting, men ett lågtröskelboende är en nödlösning. Jag skulle mycket hellre vilja att kommunen inrättade en tillnyktringsenhet. Det är en del som saknas i den gotländska beroendevården säger han.
Kanske blir det lag på att kommuner måste ha tillnyktringsenheter till nästa år.
- Jag tror det. Socialstyrelsen gör en utredning som ska vara klar till årsskiftet och jag tror att det blir lag på att kommuner ska ha tillnyktringsenheter efter det, säger han.
Men nu, inför hösten och vintern, står de hemlösas hopp till att domkyrkoförsamlingen hittar lokaler för ett natthärbärge.
- Vi ska arbeta aktivt med frågan och letar just nu efter lämpliga lokaler, säger Carl-Runo Löf.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om