Hemse återvinning ut på entreprenad

Driften av återvinningsstationen i Hemse läggs ut på entreprenad.Och kommunen slutar ta emot spillolja och farligt avfall från företag.

Gotland2008-02-21 04:00
Tekniska nämnden beslutade i går om ny organisation för renhållningen.
Branschen går mot en allt högre grad av specialisering där kompetenskraven på personal och organisation ökar samtidigt som investeringsbehoven för nya fordon och annan utrustning blir allt större.
För en kommun av Gotlands storlek är det svårt att klara detta. Därför diskuterar tekniska nämnden nu vad som kan läggas ut på privata entreprenörer med kommunen som beställare och vilka verksamheter kommunen helt kan släppa till den privata marknaden.

Går inte ihop
Hämtning och behandling av hushållsavfall har redan lagts ut på entreprenad. Framöver kan även hämtningen av papper, tidningar och plast komma att skötas av någon annan än kommunen. Verksamheten går inte ihop ekonomiskt.
-Vi tycker det är viktigt att fortsätta med grindhämtningen. Vi håller just nu på att förhandla med FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB för att få ett nytt avtal för att säkra hämtningen vid bostäder. Sedan kan vi i vår tur teckna avtal med entreprenörer som sköter verksamheten, säger Kjell Skalberg, c, ordförande i tekniska nämnden.
Insamlingen och hanteringen av farligt avfall ska också läggas ut på entreprenad. I dag lämnar hushållen detta avfall på sju miljöstationer runt om på ön. Skötseln av detta ska nu upphandlas och den som tar över får också möjlighet att hyra sorteringsanläggningen på Skarphäll.

Hamra och Ljugarn försvinner
Återvinningsstationen i Hemse läggs också ut på entreprenad. Det har tidigare gjorts i Slite och Fårösund med bra resultat.
-Vi har en anställd där och det är svårt att klara öppettider och arbetet vid sjukdom och ledigheter, säger Bertil Klintbom, teknisk direktör i kommunen.
Återvinningscentralerna i Hamra och Ljugarn försvinner. Grovtipparna ska efterbehandlas så de får inte vara kvar. Att ersätta dem med nya beräknas kosta mellan sex och åtta miljoner. Istället ska kommunen etablera enklare återvinningsstationer i till exempel Burgsvik och Katthammarsvik.
Den 1 april nästa år upphör kommunens mottagning av spillolja och farligt avfall från företag. Huvuddelen av spilloljan kommer från kryssningsbåtar och Gotlandstrafiken. Kommunen ska nu låta privata företag ta över verksamheterna.
Hamnavdelningen får teckna avtal med företag om att hämta spillolja direkt vid fartygen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om