Hemslöjden på ön tillverkar tapet till turnerande cirkus
Ett jättebroderi håller på att ta form hos Hemslöjden i Visby.Meter efter meter med vadmal pryds med blommor och fåglar som ska bli till "tapet" i den slöjdcirkus som ska turnera över landet under ett par somrar.
I maj är det premiär för den slöjdcirkus som under två somrar ska turnera över hela landet. I andra halvan av augusti kommer slöjdcirkusen till Gotland.
Här i tältet ska barn i mellanstadieåldrarna och de vuxna som finns omkring dem få lära sig att slöjda i olika verkstäder. Men det handlar om mycket mer än att få snits på handlaget med kniven eller nålen. Med cirkusen som form vill man sätta barnens fantasi i rörelse. Alla sinnen ska lockas till att upptäcka och lära.
<span class=MR>Kittlande form</span>
Redan cirkustältets form är ju kittlande, men här kommer man också att låta skådespelare och musiker vara med och inviga barnen i slöjdandet.
Slöjdcirkusen kommer till stan i ett vanligt vitt cirkustält, men där inne kommer det inte att dofta av vare sig sågspån eller elefantbajs, utan av alla de naturmaterial som finns med i slöjdandet.
Det jättebroderi som just nu håller på att ta form under hemslöjdskonsulenten Birgitta Nygrens ledning ska tapetsera väggarna i den loge där skådespelarna ska hålla till. Många flinka fingrar har bidragit i arbetet. Först var det 16 personer från hemslöjden som jobbade med projektet under fyra långa dagar i höstas. När den inte blev klar tog Birgitta med sig tapeten hem till Gotland.
Här deltog 18 personer i en öppen systuga och sedan ställde 10 personer från Hemse folkhögskola upp.
Så det är många arbetstimmar som ligger bakom de våder som nu monterats på väggarna i Langska huset.
<span class=MR>Granskar broderier</span>
Här jobbar Birgitta Nygren och praktikanten Sonja Eriksson med att sy ihop våderna och lägga sista handen vid. Men det handlar också om att granska de broderier som gjorts. De fåglar, blommor, pärlor, knappar och prickar som översållar tapeten måste överensstämma med de riktlinjer som konstnären Anna Sjons Nilsson i Falun har lagt upp. Hon koordinerar de färger och uttryck som ska skapa stämningen i tältet och hon har gjort mönstren till blommorna och fåglarna efter historiska förlagor. På så sätt skiljer sig det här arbetet från mycket annat som Birgitta Nygren har arbetat med under åren:
Här har vi både riktlinjer och frihet. När det är så många som är med och syr så vill man kanske utmärka sig lite grann, säger Birgitta och pekar på några fåglar som "sticker av". En lyfter lite på ena benet, en annan sträcker sig stolt mot himlen.
<span class=MR>Ska få godkänna</span>
Nu ska hon sända över bilder av tapeten till Anna Sjons Nilsson så att hon kan få godkänna broderiet innan det levereras.
Idén till cirkustältets broderade tapeter har Anna Sjons Nilsson hämtat från ett tält som Karl XII hade med sig hem från Turkiet. Fåglarna har hämtat sin form från Carl von Linnés skisser och blommornas form fanns på en klänning som drottning Kristina bar på en målning från 1638.
Unik. En fågel med eget uttryck. Inte en fågel och inte en blomma är likadan som en annan.
Förlaga. Frihet möts med riktlinjer när slöjdarna broderar tapeten efter en förlaga av en konstnär. Nu ska Birgitta Nygren se över resultatet och kontrollera att man har hållit sig inom ramarna.Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!