Hemvärnet har trendbrott i sikte

Hemvärnet utgör i dag en stor del av vad som återstår av öns försvar. Och efter en stadigt nedåtgående kurva under många år har rekryteringen i år åter ökat.
- Ett trendbrott, konstaterar överstelöjtnant Rutger Bandholtz, chef för Gotlandsgruppen.

Gotland2005-10-17 06:00
Under helgen höll södra hemvärnsbataljonen en omfattande övning. Öns hemvärn omfattar sammanlagt ca 830 soldater och i södra bataljonen återfinns 450 av dessa, 180 var med på övningen. Under helgen övade man bland annat på Tofta skjutfält, Hoburgen, Vamlingbo och Stånga. Bataljonsövning hålls en gång per år och norra bataljonen genomförde sin för några veckor sedan.
- Vi övar konventionella hemvärnsuppgifter, skydda och bevaka viktiga objekt mot sabotage, skjutning med eldhandvapen och understödsvapen. Det är viktigt att köra övningarna så att folk upprätthåller sin förmåga.
- Och vi skall också samverka med polisen i ett större eftersök efter försvunna personer i Ardreområdet. Då leder polisen verksamheten men vi kan stödja med personal, materiel och så vidare. Det är en helt civil uppgift men när liv och egendom står på spel kan de begära hjälp från försvarsmakten, berättar Rutger Bandholtz om helgens uppgifter.
Och han är förstås mycket nöjd med att nyrekryteringen åter ökar.
- I hela landet har antalet stadigt minskat sedan förra försvarsbeslutet. Men i år är det ett trendbrott, den nedåtgående kurvan har planat ut och nyrekryteringen uppväger avgångarna. Det finns en vilja hos gotlänningarna att hålla på med detta, vi sitter ju mitt ute i Östersjön utlämnade åt oss själva. Och de som är med nu är aktiva, vi har haft en del luft tidigare. Det är en bra anda, de som är med är engagerade.
Och jargongen är rå men hjärtlig. GA var med vid en övning med Hemvärnets kraftfullaste vapen, granatgeväret. Säkerhetsföreskrifterna är legio Men några kommandomissar görs i samspelet mellan skytt/laddare. Och övningsledarem konstaterar när Pekka Vuori skjuter "Det här är inte bra för mina nerver, det enda säkra området är målområdet". Nåväl, nu skulle riktiga skott inte avfyras förrän under söndagen.

Ny utbildningsform önskas
Tidigare kunde men vanligen inte komma med i Hemvärnet förrän vid 47 års ålder när ordinarie krigsplacering upphört. Nu har man större möjligheter att rekrytera direkt efter värnplikten. Men eftersom det ännu krävs minimum tre månaders värnplikt så ser Rutger Bandholtz med viss oro på att rekryteringsbasen P 18 försvunnit.
- Vi hoppas på att få en annan utbildning än grundutbildningen, som i så fall måste göras vid ett fastlandsförband, för de som vill gå med i Hemvärnet. Ungefär motsvarande 90 dar fast utdraget över ett år. Annars blir det svårt med numerären om vi skall behålla kraven. För den som är med gäller sedan 20 timmars tjänstgöring per år som minimum. Och det är ju inte mer än en helg.
Sådan egen utbildning finns redan för exempelvis lottor, bilkårister och hundförare.
Och lämplig övningsmark blir kvar. Högkvarteret har beslutat att två tredjedelar av Toftafältet skall vara kvar även efter P 18:s nedläggning, bland annat hela området där Gotland Grand National körs.
Däremot lämnar man Trelge och Tingstäde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om