- Klart man är en riktig hemvärnsgubbe, säger Jonas Hallqvist.
Hemvärnet har fått ett allt större ansvar i takt med att den allmänna värnplikten skrotats. I dag ingår Hemvärnet i de nationella skyddsstyrkorna och har fått ett större ansvar för försvaret av Sverige. Snart kommer de kontraktsanställda soldaterna att inlemmas i organisationen som står inför en stor förändring, men den folkliga andan har inte bytts ut.
- Jag hoppas att vi slipper använda de här kunskaperna på riktigt, men det är alltid kul att komma ut och få skjuta lite, säger Joakim Hederstedt, vars pluton övade kulspruteskytte på Tofta skjutfält igår.
Alltid tillgängliga
Hemvärnets vanligaste uppdrag är att söka rätt på försvunna personer. Polisen kan kalla in dem när de behöver hjälp av ett stort antal personer och extra hundpatruller.
- De kan ringa när som helst, oftast är det äldre, förvirrade personer som vi får leta rätt på. Det har hänt att Hemvärnet fått leta rätt på människor som tagit livet av sig, men vill man ju helst inte vara med om, säger Johan Thomsson, plutonchef.
Bandvagnar en tillgång
Gotlandsgruppen har numer tillgång till bandvagnar och det har gett dem större förmåga att hjälpa till vid extraordinära händelser utanför de rent militära uppgifterna.
- Med dem kan vi ta oss fram i vilket väder som helst och nå otillgängliga platser, säger Helén Dahlstedt, bandvagnsförare.
När fågelinfluensan fruktades som värst, i mars 2006, var Hemvärnet ute och sökte efter döda fåglar längs kuststräckorna kring ön.
- Då fick vi åka i egna bilar och pulsa fram i snön. Jag blev beordrad att ta min snöskoter och söka längs stränderna, landshövdingen själv berättade att jag hade tillstånd att göra det. I dag hade man kunnat använda bandvagnarna, säger Johan Thomsson.
Övningen som pågår kretsar kring en eskalerande konflikt med Ryssland vid gasledningen utanför Gotland. Det är en hotbild som har kritiserats som förlegad, senast av Stockholms förra landshövding Mats Hellström, som menar att "Stereotyper med fiendebilder som skapades under det kalla kriget ännu präglar mycket av svensk politik och medierapportering". Gotlandsgruppens presschef Pekka Vuori varnar dock för att överge den hotbilden alltför hastigt.
- Man kan inte veta hur det blir i framtiden. Om jag var general skulle jag se till att vi hade en mekaniserad bataljon på Gotland. Gotlänningarna har fått ge sig under varje invasion sedan 1313, men händer det igen skulle vi slåss till sista man, säger han.