Hemvärnet tar över öns främsta försvar
Hemvärnet och andra frivilligorganisationer blir öns främsta försvarsresurser, konstaterar överstelöjtnant Anders Jansson vid Militärdistrikt Mitt. ? För oss är det angeläget att hemvärnet på Gotland blir bra. Det är det enda vi har inledningsvis om det skulle hända något.
Strängnässtaben har enligt Natomodell personal från alla försvarsgrenar, exempelvis säkerhetstjänst, logistik, ledning och samband. Där sitter bland andra MDM:s högste chef generalmajor Bo Waldemarsson, stabschefen överstelöjtnant Ulf R Johansson och det vakthavande befäl som nu blir försvarslänken till Gotland.
Från och med den 1 januari 2005 är det från Strängnäs försvarsmaktens krafter ska samordnas, i händelse av militär eller civil krissituation på Gotland. MDM:s press- och informationschef Anna Geschwindt Hartwig förklarar hur:
? Om något händer så ringer man till vakthavande befäl här i Strängnäs på telefon 0152-280 05. Den personen koordinerar allt.
VB sköter kontakterna med exempelvis den gotländska polisen, räddningstjänsten, länsstyrelsen, kustbevakningen, sjöräddningen och hemvärnet.
? Den samordnande kontakten med samhället är en väldigt stor uppgift. Om det blir en kris så gäller det att man kan samarbeta.
??Vill man gå med i hemvärnet eller har frågor av mer allmän karaktär så kan man vända sig till Gotlandsgruppen.
Gotlandsgruppen och dess 13 anställda, som planerar och genomför utbildning av hemvärnet och stöttar öns frivilligorganisationer, blir kvar på ön men sorteras organisatoriskt in under MDM.
Överstelöjtnant Anders Jansson, chef för MDM:s genomförandeavdelning, säger att det är deras ansvar att hemvärnet på Gotland fungerar.
??Det är viktigt att hemvärnet blir starkt. Det är det enda militära som finns kvar. Behövs resurser ska vi tillföra dem, fordon eller annat. Vi har mycket sådant över.
Vad sker i händelse av sjöhaveri, som dem vi nyss haft?
??Då får man utnyttja hemvärnet, som också kan användas vid exempelvis sanering. Det blir avsevärda begränsningar förstås, inte som när man har ett regemente att tillgå.
Får vi försvarsstöd från fastlandet i civila kriser?
? Om läget är allvarligt flyger vi över resurser. De kommer kanske ett dygn senare, från exempelvis Livgardet i Kungsängen eller Skåne. Det beror på var vi har våra soldater.
Vad händer i ett scenario som branden vid Torsburgen?
??Vid Torsburgenbranden flög vi in ganska mycket resurser, men det är klart det blir bekymmersamt. Räddningstjänsten blir först på plats, så kan man sätta in hemvärnet inom ett antal timmar.
Jansson menar att de frivilliga krafterna kommer att spela en oerhört viktig roll för Gotlands trygghet.
Just nu utreds vilka exakta resurser hemvärnet på Gotland kommer att förfoga över.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!