Hemvärnet vill ha anläggning för utbildning av värnpliktiga

Ett hundratal hemvärnssoldater samlades i går kväll i Säveskolans aula för att lyssna till Rikshemvärnschefen brigadgeneral Roland Ekenberg.- Vi vidareutvecklar det system vi har och en redan bra struktur kan bli bättre, sa han.Och gotlänningarna vill ha en ny utbildningsbarack för värnpliktiga i Tofta.

Rikshemvärnschefen brigadgeneral Roland Ekenberg.

Rikshemvärnschefen brigadgeneral Roland Ekenberg.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2010-01-27 04:00
På måndag startar en utbildning för 22 värnpliktiga på Gotland. De ska bo på Suderbys i Tofta under tiden.
- Vi har lagt in förslag om att bygga baracker i Tofta för ett 50-tal soldater eftersom utbildningen ska genomföras två gånger om året minst, säger major Göran Karlsson. Vi har lagt in en behovs- och säkerhetsanalys. Baracken ska innehålla duschar och samlingsrum med it och tv.
I mars kommer gamla chefen för P18, Gunnar Karlson, till Gotland och då får Hemvärnet möjlighet att framföra sitt önskemål.

800 000 kronor
Kostnaden för bygget beräknas till 800 000 kronor. Kostnaden för inkvarteringen på Suderbys rör sig om 400 000 kronor per utbildningstillfälle.
- Sen kommer driftskostnader till förstås, men totalt blir det inte så stor skillnad, säger Göran Karlsson.
Dessutom kommer försvaret att utbilda en bataljon i livgardet på 500 man.
- Jag vet inte var de ska inkvarteras, kanske på några vandrarhem, men det märks tydligt att behovet av baracker finns. Gotland börjar bli populärt igen, säger Göran Karlsson.

Nytt utbildningssystem
Hemvärnet inför ett nytt utbildningssystem där man utbildar förband, en direktutbildning för att säkerställa personalförsörjningen och ett reformerat ersättningssystem.
- För att höja förmågor och kvalitet är det nödvändigt att var och en får mer utbildningstid. Redovisningsmässigt går vi därför från timmar till dygn. Den menige soldat som nu gör 20 timmar har nästa år en avtalstid på fyra dygn och en 60-timmars insatssoldat har det dubbla. Chefer har beroende på nivå avtal från fem till 13 dagar, sa Roland Ekenberg.
Övningarna kommer också att bli längre och sammanhängande i framtiden.
Rekryteringsarbetet pågår som alltid inom Hemvärnet. Medelåldern har sjunkit de senaste tio åren, Sverige ligger den på 39 år och på Gotland omkring 43 år.
- Det är ett klart lyft med tanke på att medelåldern låg på 57 år för 15 år sedan, sa Ekenberg.

Fler kvinnor
Han framhöll i sitt anförande att Hemvärnet alltid har gått före både när det gäller utbildningen och frivilligheten.
- 70 år efter Hemvärnets bildande följer hela statsmakten efter och gör militärtjänsten frivillig. Den frivillige soldaten får utbildning i tre månader som rekryt och i insatsförband åtta månader.
Under 2009 gjorde Hemvärnet 45 000 timmar på övningar och utbildningar.
- Målet är att lika många kvinnor som män ska finnas i Hemvärnet. I Dalarna har de lyckats uppnå målet i rekryteringen. Och antalet kvinnor ökar över hela landet.
På mötet i går kväll syntes ett tio-tal kvinnor i bänkraderna. En syn som alltså kommer att ändras den närmaste tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om