Hemvärnsmusik i modern tappning
Den här veckan genomför rikshemvärnsavdelningen på Högkvarteret en nationell blåsorkesterkurs i Visby.Det låter kanske kantigt och marschaktigt, men skenet bedrar.Dagens hemvärnsmusik är förvisso fortfarande militärt förankrad, men den civila repertoaren består av allt från Evert Taube och Tjajkovskij, till maffig filmmusik från Sagan om ringen!
Hemvärnsmusiken är i regel väldigt lokalt och regionalt knuten och den har två grenar, kan man säga, en militär och en civil. Den är en betydande del av det svenska musiklivet.
Det säger Lars-Gunnar Björklund, musikdirektör vid Försvarsmusikcentrum, Fömusc, och dirigent under veckan.
Utvecklingen verkar också gå lite mot mer allmän och "underhållande" hemvärnsmusik, menar han; många kårer har ett stort antal civila konserter utöver hemvärnsuppdragen. När GA besöker kursen på P18 repeterar man ett oerhört maffigt arrangemang med massor av blåssektioner och en imponerande uppsättning slagverk. Det låter inte som militärmusik, utan som ett mycket stämningsladdat stycke från operans eller filmens värld.
<span class=MR>Öka intresset för musiken</span>
Veckan är ett samarbete med Militärdistrikt Gotland och Gotlandsmusiken, eftersom ön inte har någon egen renodlad hemvärnsmusikkår. Den årliga kursen har genomförts på olika platser i landet dock aldrig på Gotland men nu är förhoppningen att ön ska vara basen en rad år framöver.
Målet är dels att öka allmänintresset för den typen av musik, dels att kunskaperna ska spridas vidare ut i Sveriges totalt 36 hemvärnskårer, som rymmer kring 1700 musiker. Intresset för kurserna är stort, långt många fler än de 55 som fick plats i år söker. Deltagarna kommer hela landet, åldrarna är blandade och en fjärdedel är kvinnor.
Man arbetar i grupper, enskilt, med repetitioner, stämövningar och arrangemang. Repertoaren presenterades för eleverna på kursens första dag och består av allt från opera och operett, till vals och brass. Kursens kanske största utmaning är filmmusik från Sagan om ringen, som Lars-Gunnar Björklund beskriver som "ett stycke man närmar sig med stor respekt."
Träningen börjar 08.00 och slutar 21.00.
Läpparna och huvudet är det som ger upp först, konstaterar valthornsblåsaren Katarina Olsson från Trollhättans hemvärnsmusikkår.
<span class=MR>Bra utvecklingsmöjlighet</span>
Hon har gått flera kurser tidigare och menar att hemvärnet är en ypperlig möjlighet för den som vill utveckla sitt spelande. Kurser och utbildningar är gratis, och trevlig social samvaro får man på köpet.
De rikstäckande kurserna håller dessutom en mycket hög klass.
I det här sällskapet låter en första repetition som våra konserter i Trollhättan brukar låta, säger Katarina och skrattar.
Veckans ansträngningar kommer också att resultera i två konserter.
Först på torsdag klockan 19.00 i S:t Katarinas ruin, där man bland annat kommer att framföra ett 45 minuter långt stycke ur Sagan om ringen med kompletterande berättarröst och sedan på lördag 17.00 i Almedalen, där programmet har mer "underhållande" karaktär.
Den här veckan genomförs en nationell blåsorkesterkurs med två konserter i Visby, i hemvärnets regi. Valthornblåsaren Katarina Olsson (närmast) menar att hemvärnet utgör en ypperlig möjlighet att utvecklas som musiker. Foto: JAEL RÄISÄNEN
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!