”Felet sitter alltid mellan förarsätet och ratten”

Är du medveten om att du kan få ditt körkort indraget om du håller för kort avstånd till fordonet framför? Och vet du att bilen blir lättare ju snabbare du kör? Det, och mycket mer, vill den erfarne chauffören Henning Lawrence ta upp med gotlänningarna.

Hur varmt det är i luften säger ingenting om vägytans temperatur. Vid klart väder stiger värmen från vägen, vilket gör att fukten som går upp till ytan kan frysa på. "Det är så lurigt. Många tror att nu när det är plus fyra är det bara att köra. Men helt plötsligt snurrar bilen runt", säger Henning Lawrence.

Hur varmt det är i luften säger ingenting om vägytans temperatur. Vid klart väder stiger värmen från vägen, vilket gör att fukten som går upp till ytan kan frysa på. "Det är så lurigt. Många tror att nu när det är plus fyra är det bara att köra. Men helt plötsligt snurrar bilen runt", säger Henning Lawrence.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-01-28 20:04

72-årige Henning Lawrence har suttit bakom ratten i stort sett hela sitt yrkessamma liv. Han har kört taxi, ambulans, budbil och internationella transporter. Så när GT skrev om de tragiska olyckorna tidigare i år, en med dödlig utgång, ringde han redaktionen och frågade:

– Varför skriver ni inte att bilar blir lättare ju snabbare man kör?

Det blev uppkomsten till den här intervjun. Med det sagt är det inte klarlagt vad som låg bakom just de olyckorna, som båda inträffade mellan personbil och lastbil, och det är inget vi tänker spekulera i. Denna artikel handlar om allmänt trafikvett. Och vi börjar med anledningen till att han ringde:

– Ju snabbare ett flygplan går desto lättare lyfter det. Så är det med bilar också. Kör du 100 kilometer i timmen blir bilen lättare, och ännu lättare när det är halt. Så om du vill ha bilen tung och stabil på vägen ska du hålla en låg hastighet.

undefined
I början av januari inträffade två våldsamma olyckor mellan lastbil och personbil på väg 148 i Bro och väg 142 i Follingbo. Kvinnan som körde personbilen vid olyckan i Bro skadades svårt och vårdas på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Kvinnan som körde bilen i Follingbo avled kort efter olyckan.

När GT träffar Henning Lawrence är det strålande solsken och fyra plusgrader. Men det säger ingenting om vägytans temperatur. Vid klart väder stiger värmen från vägen, vilket gör att fukten som går upp till ytan kan frysa på.

– Det är så lurigt. Många tror att nu när det är plus fyra är det bara att köra. Men helt plötsligt snurrar bilen runt.

Kort efter dödsolyckan på väg 142 i Follingbo körde Henning Lawrence samma sträcka med sin taxibil.

– Det är ju en 90-väg, men jag var nere i 65. Det gick inte att köra fortare om jag inte ville riskera att åka av. Du måste tänka så hela tiden, vad kan jag göra för att köra säkert? Allt handlar om koncentration, uppmärksamhet och att anpassa sin körning.

Men att köra långsammare än den högsta tillåtna hastigheten är inte alltid uppskattat av andra trafikanter.

– Jag kan förstå det om det är sommarväglag. Men man ska vara medveten om att det kan finnas tusen anledningar till varför en person kör långsamt. Irritation får aldrig förekomma, om du kopplar in temperamentet i din bilkörning utsätter du dig själv och andra för risk.

undefined
"Gotlänningarnas temperament på vägen är överlag fantastiskt, jättebra!", säger Henning Lawrence.

Enligt Henning håller gotlänningarna en överlag hög nivå på vägarna, men det finns en punkt de kan bli bättre på:

– Avstånden. De är ofta för korta. Du kan förlora körkortet om polisen ser dig köra för nära bilen framför.

Enligt lag är du ansvarig för att kunna stanna innan varje tänkbart hinder. Då är tre sekunder en bra tumregel. Det vill säga att du ska hinna att räkna tre sekunder innan din bil når den plats där fordonet framför var när du började räkna.

– Då har du en bra möjlighet att stanna i tid.

undefined
"Man kan aldrig säga att en olycka inträffade på grund av halka, utan olyckor beror på att föraren inte anpassat hastigheten efter rådande omständigheter", säger Henning Lawrence.

En fara som blir allt större på de gotländska vägarna är viltolyckor.

– Man måste hela tiden ha i åtanke att det kan komma upp ett rådjur på vägen när som helst, framförallt så här års vid gryning och skymning. Så håll koll på sidan av vägen. Ser du några ögon?

Gotlänningarnas uppmärksamhet ökar inte i samma takt som rådjurbeståndet, upplever Henning.

– Varje dag ser jag bilister bromsa in vid skyltar som påvisar lägre hastighet. Men jag ser aldrig bilar sakta in vid skyltar som varnar för djur. Varför inte? Skyltarna finns av en anledning.

Till sist vill Henning understryka:

– Trafikolyckor sker på grund av oaktsamhet, låg koncentration, för hög hastighet och för korta avstånd. Det är aldrig fordonets fel att en olycka inträffar, felet sitter mellan förarsätet och ratten.

Hennings tips

Anpassa din körning efter omständigheterna.

Tänk på att bilen blir lättare ju snabbare du kör.

Håll avstånd. Var noga med tresekundersregeln.

Håll koll på sidorna av vägen.

Var uppmärksam för rådjur. Håll koll på skyltar som varnar för vilt.

Låt inte ditt temperament styra din körning.

Vid möte med lastbil; gå ner i fart och titta hur det ser ut på sidorna av vägen. Behöver du väja ut är det viktigt att hålla farten nere, så att du inte glider av vägen och får sladd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!