Bostadspriserna slog rekord på Gotland under fjolåret. Villorna gick upp med 13 procent, bostadsrätterna med 15,5 procent, jämfört med året innan. Och kurvan ser ut att fortsätta uppåt, samtidigt som räntorna – än så länge – förblir låga.
Detta trots pandemin. Eller eventuellt delvis på grund av den, då ett utökat hemmajobbande verkar ha gjort Gotland hetare än någonsin.
Häromdagen skrev GT om en villa i Klintehamn där utropspriset sattes till två miljoner kronor, men där budgivningen steg till det dubbla på bara två dagar.
– Som mäklare känns det såklart lite konstigt när det drar iväg så här mycket över utropspriset, men ibland blir det bara så. Det känns lite galet, sade ansvarig mäklare till GT.
Artikeln skrevs samtidigt som Finansinspektionen (FI) meddelade att det tillfälligt slopade amorteringskravet återinförs den 31 augusti. Detta då svenskarna har fortsatt att ta allt större lån, jämfört med inkomst och bostadsvärde, även i pandemitider när det ekonomiska läget förblir osäkert för många.
GT fick en pratstund med FI:s generaldirektör, deltidsgotlänningen Erik Thedéen.
– Med höga bopriser finns risk för stora skulder och vi ser att skuldsättningen generellt ökar just nu, säger han.
På Gotland har vi väldigt höga bostadspriser. Inte minst i förhållande till vår medelinkomst; gotlänningarnas 277 300 kronor om året är 13 procent under rikssnittet, enligt länsstyrelsens senaste bostadsrapport.
– På Gotland köps många hus av människor som inte är skrivna där, det gör det lite speciellt, säger Erik Thedéen.
Så är det ju – men detta driver också på prisbilden för "gemene gotlänning". Vilket i sin tur leder till att skuldkvoten, lånen i förhållande till inkomst, är i paritet med den i flera storstäder.
Det särskiljer Gotland från nästan alla andra glesbygdslän, där skuldkvoten är lägre.
FI-chefen vill egentligen inte ge sig in i privatekonomisk rådgivning. Men med det sagt manar han till stor försiktighet.
– Jag vill ändå varna för alla som säger att de vet hur det blir, för mäklare som garanterar att värdet ska gå upp eller bankirer som säger att räntorna ska förbli låga. Inte för att de ljuger, utan för att osäkerheten är för stor.
Ett konkret råd kostar han på sig också:
– Se till att ha väldigt goda marginaler om du ska göra en bostadsaffär, avslutar Erik Thedéen.