Het debatt om de nya trafikkamerorna på väg 148

Efter nyheten om de nya fartkamerorna på väg 148 har debatten gått varm. Många befarar att de så kallade "Peter Larsson-pengarna" ska används på fartkameror istället för andra föreslagna åtgärder.

Frågan om att bredda det kurviga vägavsnittet på väg 148 genom Lokrume har varit uppe för diskussion.

Frågan om att bredda det kurviga vägavsnittet på väg 148 genom Lokrume har varit uppe för diskussion.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2020-08-14 07:30

"Bredda vägen istället", "Snacka om att slänga pengarna i sjön". Efter nyheten om att Trafikverket har påbörjat arbetet med att sätta upp tio nya fartkameror på väg 148 har debatten gått varm på sociala medier. Flera inlägg vittnar om höga hastigheter på andra gotländska vägar och önskar vägkameror där också. Andra menar att fartkameror inte höjer säkerheten på vägarna, utan istället skapar fler risker. 

Men främst är många oroliga för att investeringen sker på bekostnad av andra trafiksäkerhets åtgärder som planerats på väg 148 i samband med de så kallade Peter Larsson-pengarna. Det vill säga de 50 miljoner kronor som regionen fick i kompensation för att man sa nej till att hyra ut hamnen i Slite till Nord Stream 2016. 

Joel Norr, åtgärdsbeställare vid Trafikverket har inte jobbat specifikt med väg 148, men kan lugna alla som är oroliga:

– Det är ett missförstånd. Det är två olika projekt och pengar från två olika budgetar, säger han.

Vid sidan av arbetet med att sätta upp trafikkamerorna pågår alltså ett parallellt arbete med att höja trafiksäkerheten på väg 148, för Peter Larsson-pengarna. Många hade nog trott att projektet skulle komma igång tidigare. Men processen tar tid. 

För drygt ett år sedan presenterade Trafikverket en åtgärdsvalsstudie. I den fanns förslag på insatser på väg 148 i tre nivåer. Överst på listan stod att räta ut fem kurvor och bredda vägen mellan Bro och Lokrume. Ett arbete som bara det beräknas kosta 53 miljoner kronor. Andra prioriterade åtgärder som fanns med var bland annat gång- och cykelbanor i Lärbro och en längre trottoar i Tingstäde.

 I slutet av förra året meddelade Trafikverket att man räknade med att kunna påbörja arbetet med en vägplan för den aktuella vägen i år. I en vägplan tas en slutlig lösning fram. 

– Det återstår lite innan vi kan börja arbeta med en vägplan för väg 148, säger Ebba Lexmark, projetkledare Trafikverket. 

– Troligen kommer inte alla förslag som finns med i åtgärdsvalsstudien att bli av. Det är först när vi vet vilka förslag som ska ingå i projektet som vi kan komma igång med vägplanen.

Hur lång tid arbetet med vägplanen väntas pågå kan Trafikverket inte svara på idag. Men för ett mellanstort projekt kan en vägplan ta mellan två till fem år att slutföra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!