Het debatt om elavbrott
Fredagen den 13 augusti drabbades Hemse av ett strömavbrott som varade i åtta timmar. Hur detta kunde hända försökte vd på Geab, Lars Samuelsson, förklara för ett 50-tal Hemsebor i går kväll.
Och det lovade Lars Samuelsson.
Det var en så kallad ljusbågskortslutning som orsakade det långa elavbrottet och om detta fick församlingen en ingående beskrivning med hjälp av ritningar och teckningar som visar den oinvigde hur det där med strömmen fungerar. I korta drag förklarades ljusbågskortslutning med att det är en låga mellan kopparstenarna (faserna) i till exempel ett ställverk. Den brinner på grund av den energi som finns i elenergin, den har en temperatur upp emot 20.000 grader och allt i dess omgivning blir sotigt.
Det var detta som hände. Och enligt Geab händer detta några gånger om året på Gotland, oavsett om ställverket är gammalt eller inte. Man försökte starta gasturbinen men inte heller den fungerade.
Paul Dino Larsson, som driver Högbyhallen i Hemse var mycket insatt i frågan och en av de hårdast drabbade:
- Levnadstiden på ett ställverk beräknas till 35-40 år. Vi har redan betalt investeringen. Jag vill veta vad ni har gjort med pengarna som skulle ha investerats i ett nytt ställverk för över tio år sedan. Gasturbinen tillhör Vattenfall och den skall inom kort skrotas. Vad kommer ni att göra, frågade han.
- Det nya ställverket kommer att beställas omgående och vi räknar med installation under nästa sommar, sa Lars Samuelsson. Detta blir en investering på tio miljoner kronor. Och de senaste två åren har vi satsat två miljoner kronor på underhåll av det gamla ställverket.
<span class='mr'>Inga reservdelar</span>
Problemet med det gamla ställverket är att det är så gammalt att det inte längre finns reservdelar att få tag på. Och det är på sätt och vis anledning till att det kommer att bytas ut.
Kicki Askelin och Tomas Olsson är nyinflyttade från fastlandet och driver två företag på Hemse:
- Om inte ens centralorterna på Gotland kan fungera, om det inte finns någon back-up. Ja, då vet jag inte vad vi ska prata om, sa Kicki. När man lägger ner hela sin själ i sitt nya företag och så står man plötsligt där och inte kan påverka någonting.
Tomas Olsson har en dekorationsverkstad i industriområdet och Kicki driver matsalen i gummifabriken.
-- Det verkar som gotlänningarna accepterar dessa strömavbrott. Det är bara ett konstaterande i de gotländska medierna, som om man är så van vid detta. Men vi kan inte acceptera dessa strömavbrott som hindrar oss att driva företagen, sa Tomas Olsson.
<span class='mr'>Frågor om ersättning</span>
Att sammanlagt 18 kylar och frysar havererade i ett och samma bostadsområde när man så äntligen fick strömmen tillbaka var en överraskning för Geab.
Några hade ringt och frågat om ersättning för detta men ännu inte fått något svar.
I reglerna finns skrivet att det handlar mycket om hur gamla frysarna var när de havererade.
- Kan Geab ha ett ställverk från 1954 så kan jag väl ha en frysbox från 1984, sa Therese Mangard. Och det kan inte ha varit en tillfällighet att 18 frysboxar havererade på samma dag just fredagen den 13 augusti i Hemse.
All mat som kastats bort plus ny kyl och frys hade kostat en av pensionärerna 22.000 kronor och frågan är vem som betalar detta.
En företagare fick skicka hem sina anställda och för detta får han ersättning som består av att han slipper betala månadsavgiften. Som en mager tröst, tycktes det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!