Hetaste biskopskandidaten vann provvalet i Visby stift

Det blev Johan Dalman, präst och chef för bokförlaget Verbum, som vann provvalet i går kväll inför det kommande biskopsvalet den 12 mars. för att gå vidare krävdes minst sex röster. Han fick överlägset flest, 26 röster.
Den enda kvinnliga kandidaten, Elisabeth Gerle från Lund, fick 14 röster. Sedan var det tre som fick 10 röster vardera, Alders Alberius, Johan Unger och Lennart Koskinen. Totalt var det åtta som fick mer än de fem procent av rösterna som behövdes för att gå vidare.

Gotland2003-01-23 04:00
Spänning och förväntan rådde i Visby domkyrka i går kväll när provvalet i det första offentliga biskopsvalet i Visby stift genomfördes. 110 röstberättigade, präster och lekmän, fanns på plats och de kandidater som fick mer än fem procent av rösterna gick vidare och kan om de godkänns som behöriga, vara med i det egentliga biskopsvalet den 12 mars.
I över en timmas tid gick den ena efter den andra fram för att plädera för sin kandidat. Inte mindre än fyra av de röstande gick fram och pläderade för Johan Dalman.
Provvalsproceduren inleddes med psalmsång och genomgång av de regler som gäller. Därefter ajournerades själva valet för att man skulle kunna gå fram och plädera och nominera olika kandidater. Av de 13 som fanns förhandsnominerade pläderades för elva.
Inte mindre än sjutton präster och lekmän gick fram och talade för olika kandidater. Det gjorde att den förväntade talartiden på 30 minuter blev dryga timmen.

<span class=MR>Röstade på vinnaren</span>
Christer Engelhardt, som representerar Kyrklig samverkan i Visby stift i stiftsstyrelsen, inledde. Han pläderade för 42-årige Johan Dalman, förlagschef på Verbum, därför att han talar om identitet, om armkrokar därför att ensam inte är stark och för att vara tillsammans därför att utan återväxt förtvinar kyrkan.
­ Han blir en mycket bra biskop, han är ung och kompetent och han är småbarnsförälder, framhöll Christer Engelhardt bland annat.
Kyrkoherde Helge Jonsson talade sig varm för Ingvar Bengtsson, leg. psykoterapeut i Göteborg och kyrkoherde Patrik Ahlmark ville ha domprosten Johan Unger i Växjö till ny biskop efter Biörn Fjärstedt, som går i pension sista juli.
­ Jag vill ha en kyrka med låga trösklar och högt i tak. Jag vill ha en biskop som möter kultur och samhälle och som står på de svagas sida och en stiftschef som kan det här med stiftsledning. Men framför allt vill jag ha någon som kan inspirera oss och som är glad och humoristisk. därför pläderar jag för Johan Unger, domprost i växjö. gotland är värt en kursändring. han har drivit frågan om kvinnliga präster, framhöll Patrik Ahlmark.
Håkan Jonsson, ledamot i stiftsstyrelsen (Kyrklig samling), förordade Lennart Koskinen, domprost i Stockholm och känd från både radio och teve.
Erik Larsson i Öja vill ha H B Hammar, kontraktsprost och kyrkoherde i Öja till ny biskop på Gotland. Kyrkoherde Hammar fanns också med i domkyrkan som en av de röstberättigade.
­ Det känns lite speciellt. jag har aldrig tidigare varit med om att både vara röstande och samtidigt kandidat. jag kan inte säga att jag är opåverkad av det som skall ske. Men som jag tidigare har uttalat, det ligger i Guds hand, säger H B Hammar.
Elva av de tretton hade alltså förespråkare bland dem som gick fram och pläderade. Bara två av de förhandsnominerade hade ingen som talade för sig, Lennart Sjöström, kyrkoherde i London och Michael Persson, regionschef på Skut.
Sedan fanns också möjlighet för de röstande att på sina röstsedlar skriva dit andra namn än dem som var förhandsnominerade. Men för att gå vidare krävdes alltså minst fem procent av de totalt 110 rösterna.

<span class=MR>Röstandet</span>
Efter pläderingarna skulle de röstande hämta röstsedlar och få en liten paus innan presidiet bestående av Torsten Svensson, Ove Lundin och Ragnar Svenserud kunde genomföra upprop för att kontrollerade vilka röstberättigade som fanns på plats.
Röstningen genomfördes så och sedan blev det en längre paus medan rösträkningen pågick. Efter provvalet skall en granskningsnämnd pröva att de kandidater som fått mer än fem procent är behöriga att delta i det slutliga biskopsvalet, som hålls den 12 mars.
Då gäller det att någon av kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna. Den röstningen sker kontraktsvis under kontraktsprostens ledning utom för stiftsstyrelse och domkapitel som röstar för sig.
Skulle det visa sig att ingen kandidat har fått mer än 50 procent av rösterna, då blir det en andra valomgång den 9 april mellan de två kandidater som har fått flest röster i det första valet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om