Hetaste viltfrågan ingår inte i uppdrag
Skyddsjakt, örnar, vildsvin och ersättning till viltskadedrabbade bönder och fiskare. Det är några av den nya viltförvaltningsdelegationens ansvarsområden.Det kanske hetaste viltet av alla - rådjuren - är dock ingen "måstefråga".
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Enligt Karin Fager, strategisk chef med ansvar för naturvård på länsstyrelsen, ska delegationen vara redo för ett första möte i slutet av mars eller början av april. Då, tror hon, kommer man främst att gå igenom expertgruppens uppdrag och befogenheter.
Rådgivande
Den gamla viltvårdsnämnden var rådgivande.
I regeringens uppdrag till de nya viltförvaltningsdelegationerna ingår att besluta om riktlinjer - alltså inte i enskilda ärenden - för viltförvaltning, licens- och skyddsjakt och bidrag till lantbrukare och yrkesfiskare för skador på grödor och fiskeredskap.
I de län det är aktuellt ska man också besluta om älg-, hjort- och vildsvinsstammarna.
- På Gotland finns inte älg och hjort, men vi har en del vildsvin. Vi ska också ansvara för en handlingsplan för kungsörn, säger Karin Fager.
Och rådjuren? Skyddsjakt, tjuvjakt, hetsjakt, skador..?
- Rådjuren ingår inte i uppdraget, men frågan var uppe i viltvårdsnämnden och den kommer nog upp nu också, säger Karin Fager.
Inga "måsten"
Stefan Johansson är nominerad från Gotlands skarpskytte- och jägaregille:
- Rådjur räknas som småvilt och det är allmän jakttid, så vi kan inte bestämma hur stammen ska förvaltas. Däremot kan vi nog komma med riktlinjer om vad man bör skjuta, för att inte skjuta bort nästa års reproduktion.
Enligt Svenska jägareförbundets inventering från i fjol består den gotländska rådjursstammen av 1 600-2 300 djur.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!