Hogrän skola har endast 36 elever och är därmed hotad av nedläggning när regionen snart ska göra om skolorganisationen i Visbyområdet samt Eskelhem och Hogrän.
Argumenterade hårt
Bekymrade föräldrar hade i går kväll bjudit in politikerna i barn- och utbildningsnämnden till en diskussionskväll i Hogrän, där föräldrarna argumenterade hårt och ivrigt för sin skola.
Flera begärde att politikerna skulle ändra sitt synsätt, och sluta tala om Hogrän skola som nedläggningshotad.
- Det gör att föräldrar inte vågar sätta sina barn här, sa Torsten Pettersson, ordförande i föräldraföreningen.
Ömsesidiga löften
Flera av föräldrarna föreslog i stället att Region Gotland borde göra ordentlig reklam för sina skolor, och jämförde med friskolorna som de tyckte syns mer i marknadsföringen.
- Vi ska försöka få rektorerna att bli bättre på detta, lovade Brittis Benzler.
Och liknande löften kom från föräldrahåll:
- Om ni satsar på marknadsföring så ska vi föräldrar göra allt för att tala väl om Hogrän skola, sa Helén Högberg.
Valfrihetens baksida
För närvarande finns det 48 elever i upptagningsområdet kring Hogrän skola, men 22 av barnen går i andra skolor.
Förklaringen är föräldrarnas möjlighet att placera barnen i vilka skolor de vill. Baksidan av denna valfrihet är att det blir svårare att förutse vilka skolor som får vikande elevunderlag, och vilka skolor som möter ett ökat tryck, konstaterar politikerna.
- Sedan det fria skolvalet infördes ser vi hur landsbygdsskolorna tappat till skolorna i stan, och jag tycker inte om det, sa Brittis Benzler (V), ordförande i nämnden.
Bittra politiker
Det fanns en viss bitterhet från politikerna eftersom man satsat stora pengar på att rusta upp flera landsbygdsskolor de senaste åren, men många föräldrar har ändå valt att placera sina barn på andra orter.
År 2015 införs en särskild lärarlegitimation, som ska vara en garant för att lärarna uppfyller vissa kompetenskrav och har behörighet för de ämnen de undervisar i. Syftet med legitimationen är att höja kvaliteten i skolan, men baksidan är att det blir svårare att hålla standarden i mindre skolor där samma lärare ofta undervisar i många ämnen.
Benzler värjde sig
- Jag gillar inte hur detta drabbar landsbygden, men jag gillar att barnen ska ha rätt att möta en kompetent lärare, sa Meit Fohlin (S), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Brittis Benzler värjde sig mot påståendena om att tal om nedläggningar gör att föräldrar väljer att placera barnen i andra skolor än den de bor närmast.
- Det kan handla om andra saker också, som att skolan inte är tillräckligt bra, eller att den omges av ett dåligt rykte, sa hon.
Den 13 april tar nämnden ställning till den framtida skolorganisationen.