I flera år, kanske fler än hon själv förstår, har hennes kompass pekat mot ön i havet. Sina första besök skedde med familjen på sextiotalet, sedan 30 år har hon sommarbott i Hamra-trakten.
Men nu, äntligen, har flyttlasset gått från Stockholm till den nyförvärvade gården i Sundre, även om maken ännu till dels arbetar i huvudstaden
– Att flytta hit var på gång redan innan den här tjänsten blev aktuell. Men plötsligt klaffade allt, säger hon glatt.
Hildegun kommer ursprungligen från Mölndal men flyttade på 70-talet med familjen till landsbygden utanför Laholm i södra Halland.
Efter gymnasiestudierna i Halmstad flyttade hon till Stockholm för konstskola och sedan utbildning till grafisk formgivare på Konstfack.
Men efter tio år tröttnade hon och började längta efter folk:
– Jag saknade att jobba med människor och dessutom hade jag vuxit upp med en pappa som älskade sin trädgård och var lyrisk när den ena växten efter den andra började blomma, säger hon.
Allt det där gifte sig när hon som 36-åring började plugga till landskapsarkitekt, vilket hon delvis arbetat med sedan dess.
Delvis därför att hon också varit lärare på SLU i Ultuna, Uppsala. Hon har då pendlat från Stockholm, varför milen mellan Sundre och Visby inte bekommer henne nämnvärt.
Parallellt har hon arbetat som konsult åt Stockholms stad gällande gröna oaser som Humlegården, Vasaparken och Tullgarns slott.
Sedan 2007 har hon dessutom haft hand om Stockholms sommarblomsprogram i offentliga miljöer.
Så det är en rutinerad och meriterad trädgårdsmästare som fått anställning inom Region Gotland.
Hon sticker inte under stol med att hon med viss förvåning, men med stor glädje, kallades till intervju:
– Jag menar, jag är 63 år. Över 60 är man passé sägs det. Men jag är full av iver och tycker väldigt mycket om att jobba med unga människor så jag ser mycket fram mot det här. Och också att äntligen försöka bli gotlänning ”på riktigt”.
Hon tänker att det blir annorlunda att arbeta på Gotland jämfört med Stockholm. Inte minst närheten till medborgarna.
Samtidigt har hon ett stort område att ansvara för: Hela öns gröna rum.
– Nu sitter vi i kronjuvelen av parker (Almedalen) men det är viktigt att de offentliga rummen är lika levande mötesplatser överallt.
Hon säger att hon gillar det engelska ordet för tjänsteman: Civil Servant. I hennes fall att tjäna de människor som använder platserna.
Hon är en idéspruta som person, säger hon. Ännu ligger det mesta på vänt, hon har bara tjänstgjort några veckor.
Men sedan vill hon komma igång med sina visioner, vi får väl återkomma till vilka dessa är.
Viktigt är dock fokusen på klimatförändringarna, att plantera träd för att ge skugga och försöka ta hand om regnvatten. Mycket måste finna en lösning för en hållbar framtid.
Tror du människor i allmänhet förstår hur viktigt det är med träd och grönytor i sin omgivning?
– Nej, jag tror inte det. Men det finns forskning som säger att tillfrisknandet går fortare om det går att se träd från en sjukhussal, det säger väl en del. Och att det är mer avstressande att gå i skogen än i en stad.
Företrädaren på posten, Pernilla Johansson, verkar numera i Lund. Hon skapade ”Årets happening” vilket bland annat innebar hängmattor på Strandpromenaden och flyttbara skottkärror med växande blommor i Visbys stadskärna.
– Jag har förstått att det blev uppskattat så jag hoppas att vi ska få till det även i år, säger Hildegun Nilsson Varhelyi.