Gotlands elnät är sammantaget drygt 700 mil långt. 120 av dessa är luftledningar som varje år ska besiktigas och eventuellt underhållas.
– Flygbesiktning är bara en typ av besiktning vi gör vi gör av elnätet, berättar Ulf Nyman, enhetschef över planering och drift på Geab.
Just flyg är nyckelordet, för i vad Ulf Nyman uppskattar till 20–30 års tid har elnätet besiktigats med hjälp av helikopter.
– Det enda alternativet annars är fotpatrullering.
– Det är bland annat växtlighet som tilltagit snabbare än man tänkt, men jag skulle nog säga att den största faran är torrträd.
Ulf Nyman sitter själv inte med i helikoptern längre, men för drygt 10 år sedan var han besiktningsman och spejade på elnätet från ovan.
– Man är ganska slut efter en dags besiktning för man måste hålla fullt fokus hela tiden, och har man minsta lilla anlag för åksjuka så är det kört, berättar Ulf Nyman.
Han fortsätter att berätta att besiktningsmännen sitter med karta i knät och fokuserar på både den och elledningarna, samtidigt som helikoptern vinglar.
– Piloten sa att det var helikoptrarnas Ferrari detta, så jag undrar hur fort den går, säger Ulf Nyman skämtsamt.
– Det absolut viktigaste är att inte gå bakom helikoptern, instruerar piloten Emil Karlsson till pressuppbådet som blivit inbjudna att åka med.
Han har nyligen tagit över skiftet från sin kollega och ska ta besiktningen av luftledningarna i mål. Till vardags håller både han och helikoptern till i Klimpfjäll i det djupaste Norrland.
– När man är van med Norrländska fjäll så är det ganska fint att det är platt som omväxling, säger han och berättar att han aldrig flugit på Gotland tidigare.
Till vardags innebär hans arbete som helikopterpilot främst arbete uppe i norr, både med olika typer av besiktningar, men också helt vanliga fjällturer för turister.
– Det är aldrig tråkigt att flyga, men man måste hela tiden hålla fokus och man kan bli ganska slut i huvudet om det är mulet till exempel, då krävs det mer koncentration.