Historisk examen för fritidsledarna

Det positiva med en ny utbildning är att man har stor möjlighet att påverka vad den ska innehålla.Det tycker de fritidsledare som gått utbildningen på folkhögskolan i Fårösund.Igår vad det avslutning och examen.

Gotland2007-06-08 00:00
Åtta stycken var de som tog sin fritidsledarexamen i går, varav sex från Gotland. Och de var påtagligt nöjda med utbildningen, den första på Gotland.

-För mig var det en spontan ingivelse att söka just utbildningen i Fårösund, säger Jonas Sjölin från Stockholm. Och det är jag glad för. Utbildningen har utgått mycket ifrån oss i gruppen och vi har fått vara delaktiga. Det känns väldigt bra.

Har redan fått jobb
Barn och ungdomar och musik är hans stora intressen. Att vara fritidsledare är ett bra sätt att kombinera det, tycker han. Och jobb har han redan fått på en fritidsgård i Stockholm.

Bakgrunden till den två år långa utbildningen är bristen på utbildade fritidsledare. Kursledaren Anna Olofsdotter Engström säger att arbetsmarknaden är bra för dem som i går tog examen.

-Gotland är också en kommun som satsar på många fritidsgårdar. Och under utbildningen har vi haft ett nära samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen.

En hel del praktik har utbildningen innehållit. En kväll i veckan under hela första året. Det som gör utbildningen i Fårösund unik är att hälften av utbildningens 80 poäng har erhållits i samarbete med högskolan på Gotland.

-Under andra terminen läste de halva tiden på högskolan i Visby och dessutom hela tredje terminen, berättar Anna Olofsdotter Engström. Där har de bland annat läst ämnen som hälsa och livsstil, ledarskap och organisation.

Socialpedagogik och kultur- och fritidspedagogik är de mest framträdande delarna i utbildningen.

Anja Yttergren från Roma är en av de gotländska nyutexaminerade fritidsledarna. Hon har varit på anställningsintervju, men inte fått något jobb ännu. Fast hon oroar sig inte för framtiden.

-Det kommer att ordna sig på något sätt. Jobba med barn och ungdomar kan man göra på flera sätt i väntan på en tjänst på en fritidsgård. Vår utbildning spänner från små barn till ungdomar så förskola och fritidshem kan man också arbeta på. Jag har också funderat på att bli kontaktfamilj och nu har jag fått de grunder jag behövde, säger Anja Yttergren, som under flera år arbetat med barn och ungdomar inom Röda korset.

Hittade kärleken
I går var det också avslutning för den tredje kullen behandlingspedagoger vid folkhögskolan i Fårösund, arton stycken. En av dem är Malin Tengbro. Hon kommer från Nässjö och fastnade för utbildningen på Gotland.

-Det har varit fantastiskt. Jag hittade kärleken här också, så planen är att jag stannar. Jag har fått sommarboende på ett stödboende inom psykiatrin, sedan får vi se. Men jag hoppas jag får ett jobb här.

Efter kaffe och tårta bjöds det på musik innan utbildningsbevisen delades ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om