Historisk satsning i Hellvi

För snart tusen år sen landsteg han här på udden, den vikingatida kungen Olof Haraldsson, Sankt Olof.
Nu vill Hellvi hembygdsförening uppmärksamma socknens kulturarv kring honom. En av gästföreläsarna är historikern, marinarkeologen och författaren Catharina Ingelman-Sundberg.

Gotland2005-07-30 06:00
Den helige Olof är den som sägs ha kristnat gotlänningarna. Han landsteg på Akargarn 1029 och lät uppföra öns första kristna kyrka. Delar av den och senare kapell på samma plats står fortfarande kvar.
Hellvi hembygdsförening vill använda detta kulturarv och arrangerar från och med i år St Olofsdagarna. Ambitionen är att förmedla arkeologisk, historisk och etnologisk forskning till allmänheten.
I år har folklivsforskaren Calle Brobäck föreläst om fakta och sägner kring St Olof och hans vistelse på Gotland, som inträffade under hans hemväg från Ryssland till Norge. Föreläsningen hölls i torsdags och i går fredag föreläste Catharina Ingelman-Sundberg.
Hon har nyligen givit ut boken Forntida kvinnor, med ambitionen att göra ett arbete som aldrig gjorts tidigare. Hon berättar den forntida kvinnans historia från allra äldsta tid till tidig medeltid. Hon har utelämnat andra historikers verk och gått tillbaka till ursprungskällorna.
Hon har hämtat fakta från arkeologiska utgrävningar, runstenar, näverbrev, krönikor och andra gamla dokument, samt rådgjort med experter inom olika områden. Sammantaget har det tagit henne många år att bli färdig.
Framförallt eftersom kvinnorna är så osynliga i historien.
- Jag förstår att det här inte gjorts förut, att ingen orkat. Man orkar inte läsa alla dessa böcker på hundratals sidor och hitta fyra rader som handlar om kvinnor, säger hon.
Hennes arbetsmetodik har också inneburit resor till platserna som omnämns. Hon har hittat spåren efter historiskt omnämnda skeenden och personer direkt på plats.
- Att resa till platserna ger mer material och nya bevis som inte finns omnämnda i allmänna historieböcker. Man hittar andra böcker, ser fler lämningar med egna ögon och pratar med lokalbefolkningen som kan sin historia, säger hon.
I går föreläste Catharina Ingelman-Sundberg i St Olofs kapell om hur kvinnosynen förändrades med religionsskiftet från förkristen tro till kristendom. Hennes forskning visar att kvinnans ställning försvagades under den här perioden.
Under vikingatiden hade kvinnor exempelvis specifika yrken och rätten att skilja sig.
- Kristendomen gjorde kvinnan svagare. Det gammeltestamentliga synsättet att kvinnan av naturen var beroende av och underlägsen mannen slog igenom med kristendomens utbredning, säger hon.
I morgon avslutas St Olofsdagarna med gudstjänst i kapellet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om