Historisk prishöjning när mjölken går upp 31 öre

31,2 öre per kilo höjs mjölkpriset från och med i dag för Arlagårdar. Det är den största höjningen på ett bräde – någonsin.

Ida Lindberg bedriver mjölkproduktion med 45 kor i Follingbo.

Ida Lindberg bedriver mjölkproduktion med 45 kor i Follingbo.

Foto: Anna Ekeroth

Gotland2021-12-01 07:18

Prishöjningen som Arla meddelat träder i kraft under onsdagen. Det betyder att mjölkproducenter får ett efterlängtat kassaklirr, efter ett tufft år. Ida Lindgren driver familjegården Gertere i Follingbo tillsammans med sin man Niclas. Hon ser mycket positivt på höjningen.

– Alla höjningar är alltid välkomna. Vi har inget riktigt förhandlingsläge och får det vi blir tilldelade. Så när priset höjs så är det bara att tacka och ta emot. Allrahelst i ett sånt här läge, säger hon.

Ida Lindgren syftar på att priserna på bland annat foder, gödning, el och drivmedel ökat kraftigt sedan i augusti. Hon menar att höjningen kommer lite sent.

– Det har varit märkbart sedan augusti i år. Då började man prata om att låsa kraftfoderpriserna, men det är också ett risktagande för rätt vad det är så sjunker inköpspriserna igen.

En höjning med 31,2 öre per kilo mjölk som levereras till Visby mejeri kan innebära mycket extra pengar för producenterna på Gotland.

– På vår lilla gård blir det säkert 100 000 kronor på ett år. Ju större gård, desto mer får man betalt. Det kan bli stora summor för gårdar med fler djur.

Martin Berg, platschef vid Visby mejeri som ägs av Arla, ser höjningen som naturlig.

– Utvecklingen som har varit med hög inflation och framförallt ökade priser på foder, drivmedel och energi. Osäkerheten på marknaden kräver en stor höjning just nu, säger han.

Martin Berg tror att fler höjningar också är att vänta.

– Höjningar har gjorts bakåt och så en rejäl nu i december. Utan mjölkbönderna finns inga mejerier som kan bedrivas. Det ligger i allas intresse att följa utvecklingen.    

Arla foods vd, Peder Tuborgh säger i en intervju med ATL att mejerivaror för konsumenter på sikt kommer bli dyrare. Något som oroar Ida Lindgren.

– Jag undrar om vi kan pressa priserna mer i handeln. Jag är rädd för att de svenska konsumenterna kommer välja de utländska alternativen om de är billigare. Konsumenterna säger ofta att de är beredda att betala mer för närproducerade råvaror, men om svensk mjölk skulle kosta fem kronor mer, så väljer man ändå ett billigare utländskt alternativ.

Kan den här rekordhöjningen motivera branschen?

– Det här är också en sporre för att producera mer mjölk. Får man mer betalt så ser men extra gärna att korna mjölkar på bättre, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!