Historiskt beslut om minusbudget

Efter två dåliga år med en osäker prognos för inflationen, och annat som kan påverka ekonomin, beslutade de politiska partierna på Gotland att gräva ner stridsyxan och ta ett gemensamt beslut om att budgetera med underskott.

Alla var överens om minusbudget, Jennifer Medin (MP), Meit Fohlin (S), Anna Hrdlicka (L), Johan Asplund (KD), Eva Nypelius (C), Lars Engelbrektsson (SD), Saga Carlgren (V) och Andreas Unger (M).

Alla var överens om minusbudget, Jennifer Medin (MP), Meit Fohlin (S), Anna Hrdlicka (L), Johan Asplund (KD), Eva Nypelius (C), Lars Engelbrektsson (SD), Saga Carlgren (V) och Andreas Unger (M).

Foto: Åsa SVeds

Gotland2023-05-12 20:30

– Vänstern och högern – kors och tvärs, nu måste alla lägga bort sina principer, sa Lars Engelbrektsson (SD).

Det vara efter budgetberedningen som de politiska partirepresentanterna i regionen samlats till en presskonferens för att gemensamt berätta om hur de såg på det ekonomiska läget och budgeten framåt.

– Läget är pressat. Det här är exceptionellt och vi behöver ge gemensamma signaler till nämnderna, sa Meit Fohlin (S) ordförande i regionstyrelsen.  

Med 85 miljoner kronor minus i beräknat resultat för 2023 och 74 miljoner back nästa år, fick hon stöd av övriga partiföreträdare för en minusbudget. Tidigare år har regionen gått med plus i flera år och i fjol var siffran 237 miljoner kronor.

– Det här är det minst dåliga alternativet, sa Eva Nypelius (C).

Saga Carlgren (V) såg en styrka i att politikerna var enade om grundförutsättningarna. 

– Men det är viktigt att säkra resurser till nämnderna och inte göra några panikartade nedskärningar. Sedan behövs en tydlig signal till regeringen om pensionskostnaderna, sa hon.

Pensionskostnaderna har fördubblats och ökat med 400 miljoner kronor på två år, kostnader som regionen inte kan påverka men som har stor påverkan på resultatet.

Anna Hrdlicka (L) varnade för att dra i nödbromsen.

– Idiotstopp är till mer skada än nytta. Vi behöver skapa förutsättningar för fler på Gotland, sa hon som också tyckte det var viktigt att stå bakom förslaget.

Johan Asplund (KD) påpekade att inflationen var det som behövde åtgärdas.

– Det är viktigare än att bekämpa varandra.

Lars Engelbrektsson (SD) jämförde regionens ekonomi med hur man driver ett företag. 

– Finns inte pengar måste man se till att hitta andra lösningar för att överleva, se vad som är viktigt att behålla. Det blir tuffa år för verksamheterna men det finns ljus i mörkret, sa han.  

Andreas Unger (M) gav en eloge till den samlade politikerskaran.

– Det krävs mod för att göra det här. Det blir extremt tufft för nämnderna att övervintra dessa två år. Jag är jättestolt. 

Jennifer Medin (MP) var också imponerad av den konstruktiva inställningen från samtliga politiker.

– Det gäller att behålla välfärden så gott vi kan och det är klokt att avvakta vad som händer, sa hon. 

Med en ekonomisk situation som är kraftigt påverkad av inflationen och den dramatiskt höjda kostnaden för pensionerna, var det inte tal om några löften vare sig till drift eller investeringar, med ett par undantag. Bara några stora investeringar kommer att genomföras. Det är förskolor i Dalhem och Sanda, ett nytt äldreboende i Klintehamn och nytt badhus i Visby. Mycket pengar kommer också att läggas på vattenförsörjningen. 

Kompensation för personalkostnader kommer man att värna om liksom att skjuta till pengar för ökade priser. 

– Vi behöver alla ta stort ansvar för att minska underskottet så mycket som möjligt. Alla verksamheter bör göra vad de kan, trots att detta nu innebär att vi budgeterar för att det blir ett underskott nästa år, en så kallad minusbudget, säger Torsten Flemming, tillförordnad regiondirektör.

Enligt kommunallagen måste intäkterna överstiga kostnaderna, men eftersom regionen har en stark finansiell ställning med medel i en resultatutjämningsreserv, är detta möjligt. 

– Vi står enade i den här märkliga situationen, konstaterade Meit Fohlin.  

Investeringar 2024-2025

Skattefinansierad:

Alléskolan 50 miljoner (140 miljoner totalt)

Förskolor: 60 miljoner

Äldreboende Klintehamn: 135 miljoner (165 miljoner totalt)

Badhus 200 miljoner (300 miljoner totalt)

Avgiftsfinansierad:

VA-investeringar 333 miljoner

Avfall 41 miljoner

Fenderverk färjeläge 7, 20 miljoner (33 miljoner totalt)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!