Historiskt få våldsbrott på Gotland i somras

När sommaren 2019 sammanfattades på ett möte på måndagen konstaterade man att antalet anmälda våldsbrott varit färre än på många år. "Finns ändå utvecklingspotential", säger Cora Juniwik från Region Gotland.

Conny Johansson, kommunpolis på Gotland.

Conny Johansson, kommunpolis på Gotland.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2019-10-14 20:49

Det har blivit något av en tradition att bland andra polisen, Region Gotland, Visby Centrum och Krögarföreningen samlas såväl inför sommaren, för att prata om det som komma skall, som efter densamma för att följa upp hur det verkligen blev.

Utvärderingsmötet för sommaren 2019 hölls på måndagen, och där fick de närvarande berättat för sig av kommunpolis Conny Johansson att det anmälts färre våldsbrott på ön än på många år.

– Under sommarmånaderna har vi 52 anmälda våldsbrott i offentlig miljö på Gotland. Det är historiskt lågt, och en väldigt positiv utveckling om man backar några år tillbaka i tiden, säger Conny Johansson. 

Han berättar att majoriteten av våldsbrotten föga förvånande utfördes i Visby mellan klockan 01.00 och 05.00. Bland gärningspersonerna var de allra flesta mellan 18-25 år gamla. Slutsatsen blir att de flesta våldsbrotten är krog- och alkoholrelaterade.

– Även om utvecklingen varit väldigt positiv så finns det fortfarande utvecklingspotential när det gäller berusningsnivån. Det händer fortfarande för ofta att redan för berusade personer serveras mer alkohol på krogarna, säger Cora Juniwik, folkhälsostrateg på Region Gotland. 

Lösningen när det gäller berusningsnivån är ännu mer utbildning för krögarna, säger Cora Juniwik. En annan lösning för att minska antalet våldsbrott ytterligare är att ha ännu högre närvaro på de platser där våldsbrotten sker. Conny Johansson säger att han är positiv till att göra Stora torget till ett LOV 3-område, vilket Östercentrum är redan i dag. Det innebär att ordningsvakter i ett begränsat geografiskt får användas för att upprätthålla ordningen.

– Den upplevda tryggheten har blivit betydligt högre på Östercentrum sedan det blev ett LOV 3-område, så det skulle absolut kunna vara något att testa även vid Stora torget, säger han.

Han poängterar dock att ett sådant initiativ måste komma från näringen, och inte från polisen. 

Stora torget i Visby.
Stora torget i Visby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!