Hit rullade det ena ekipaget efter det andra Plastinsamlingen ger resultat och löser ett stort problem
Jag tror att vi kan få in cirka 50 ton ensilageplast och det får vi i så fall vara nöjda med.Det sa i går Pär-Rune Nypelius, LRF:s ansvarige för plastinsamlingen som arrangeras denna vecka, när han på återvinningsstationen i Roma kunde se hur det ena ekipaget efter det andra rullade in med fulla lass för att bli invägda.
<span class=MR>Blir lätt ett problem</span>
Det är plast som lätt blir till ett problem när den har gjort sitt som emballage. Den här veckan är det många lantbrukare på Gotland som passar på att med gott samvete göra sig fria från plastproblemet tack vare den insamling som LRF Gotland och Svenska Lantmännen Gotland har tagit initiativ till.
I går var det mottagning av ensilageplast i Roma. På onsdag blir det samma sak i Slite och på torsdag i Hemse.
Lantbrukarna får denna gång betala 1:50 per kilo lämnad plast.
<span class=MR>Lagrar till nästa år?</span>
Man kan inte utesluta att en del lantbrukare lagrar årets ensilageplast hemma på gården för att göra sig kvitt den nästa år i stället. Då kommer man nämligen att kunna göra det gratis. Eller rättare sagt blir det så att ensilageplasten vid försäljningen kommer att få ett högre pris än nu, detta just för att man skall klara insamlingen utan kostnader. Man kommer att ta ut insamlingskostnaden via försäljningspriset.
En lösning enligt denna modell var på gång redan till i år, men försenades på grund av Konkurrensverkets prövning.
Det var fordon av olika storlekar som användes när plasten kördes till Roma i går, alltifrån skåpbil modell mindre till traktor med två stora vagnar efter.
Från och med januari 2002 finns inte längre möjligheten att deponera ensilageplasten. Och det är tillåtet att bränna plasten endast i en avfallsförbränningspanna.
Det enda alternativ som återstår är att lämna plasten i samband med LRF/Lantmännens ordnade insamling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!