Hitta semester-känslan i Stenkyrka

Det var mest en slump att food-trucken de köpte kom med ett gäng galettejärn. Men nu serverar Charlotte och Joakim mer än 250 gäster om dagen ur luckan på den sköngröna bilen.

Charlotte Eklund och Joakim Andersson.

Charlotte Eklund och Joakim Andersson.

Foto: Emelie Stenqvist

Gotland2020-07-12 09:55

Den här texten kommer från julinumret av Gotland Just nu, som finns att hämta gratis i ställ runt om ön och på färjorna. 

Det är fjärde året i rad som Ett litet crêperie bjuder in till en fransk street-foodupplevelse på den lilla gården i Stenkyrka. Precis som vanligt står paret Charlotte Eklund och Joakim Andersson bakom galettejärnen i den gröna Citroënen. 

Vi gick snabbt från ’Ett litet crêperie’ till ett ganska stort crêperie, skrattar Charlotte medan hon ser till att dagens gäster får sina luncher. 

De är långt ifrån Gotlands enda crêperie men Charlotte menar att de sticker ut, inte bara på grund av sin geografiska placering. 

I Frankrike beställer du ofta crêpes och galetter genom ett hål i väggen och äter sedan din mat inrullad i papper. Där hittar vi vår inspiration, vi är lite mer street-food än många andra som serverar på tallrik. 

Ungefär 250 beställningar per dag tar de hand om. Tidigare har de använt food-trucken för att servera mat på, bland annat, Tofta strand. I år är tanken att hålla sig på hemmaplan med undantag för catering till ett och annat bröllop. 

Det går också bra att hålla bröllop här på gården. Kyrkan ligger ju bara på andra sidan gatan, men det gäller att man uppskattar det lite enkla och lantliga i så fall, säger Charlotte. 

Nytt för i år är ett skyddande tak över uteserveringen och ett större partytält som skyddar mot dåligt väder. Men roligast på listan över nyheter är kanske kvällarna med livemusik.

De vanliga öppettiderna är 11.30 – 19.00 men det kommer variera lite, då och då rullar vi ut en scen och bjuder på livs levande musik. Det är bra att hålla ett öga på vår Facebook-sida om man vill veta mer om sådant när det närmar sig.

Varför är crêpes och galetter så populärt på Gotland?

Jag kan inte svara säkert men jag tror det har med semesterkänslan att göra. Det känns exotiskt och utomlands att äta på ett crêperie. 

Charlotte tipsar från menyn:

Jag tycker Pastramin är jättebra med kål och saltgurka. Det blir lite som en reuben-sandwich. Till någon som är lite nybörjare rekommenderar jag att beställa antingen Kyckling eller Chevré och valnötter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!