Hittade gränden som försvann...

Kartan över Visby från år 1646 (Meyers karta) stämmer. Det konstaterar arkeologen Leif Zerpe sedan han undersökt och funnit en gränd, som har grävts fram till Hästgatan i Visby. Grävningarna genomförs i samband med att Faktab finans gör om Gotlandsbankens gamla trädgård till parkering.
Gränden fanns på kartan från 1846 men inte på en från 1697 (Schilders karta).

Gotland2004-06-08 04:00


Gränden som försvann finns alltså trots allt.
Men snart försvinner den igen, när man fyller igen den uppgrävda marken.
­ Två hus och en gränd finns med på Meyers karta från 1646. både hus och gränd är från 1200-talet. Men på Schilders karta från 1697 finns gränden inte med. Den tycks ha blivit igenfylld. Man gjorde så för att skapa mer tomtmark och större kvartersblock, berättar Leif Zerpe.
­ Jag hoppas hitta själva ytan på gränden. ytan brukar finnas 1/2-1 meter under den medeltida delen och brukar bestå av kalkstenshällar, säger Leif Zerpe.
Förutom gränden så kan Leif Zerpe dokumentera tre stora medeltida husgrunder. att de är stor syns på dimensionen på murarna som är frilagda. Det är murarna som visar att det har legat hus där. Ett av husen har haft förbindelse med ett annat som i sin tur har nått ända fram till Strandgatan.
<span class=MR>Dolt under murgröna</span>
Längst in i den nu före detta gamla trädgården har legat ett annat större hus. Kvar av detta finns, dolt under mängder av murgröna, valvet till en så kallad överkällare.
Intill det som nu blir parkeringsplatser för anställda på Faktab, går Hästgatan. Där gräver man ner fjärrvärmekulvertar och även här ses rester av en gammal medeltida gränd.
­ Men Hästgatan på medeltiden var betydligt smalare, kanske högst tre meter bred. Men att gräva i Hästgatan innebär att medeltida rester har svårt att klara sig. Hästgatan är ett riktigt busstråk vad gäller kablar och ledningar, säger Leif Zerpe.
<span class=MR>Hamnar i ett register</span>
Snart fylls marken igen inne på gården bakom gamla Gotlandsbanken. Husgrunder och gränd från medeltiden göms åter. Men först dokumenterar Leif Zerpe allt i text och bilder som på Gotlands fornsal hamnar i ett digitalt murregister.
Kanske blir det också några rader om fynden i Gotländskt arkiv, tror Leif Zerpe.
Han och andra arkeologer börjar bli rätt vana vid den här typen av fynd. Varje gång en gata eller gård grävs upp i innerstan, så ska det göras en arkeologisk förundersökning. då brukar det oftast hittas medeltida husgrunder och gränder.
Dokumenterar. Leif Zerpe, arkeolog och antikvarie på Gotlands fornsal, mäter och dokumenterar de medeltida delar av Visby som tillfälligt syns i samband med att Faktab gör om en gammal trädgård vid Hästgatan till parkeringsplats.
Avslöjar medeltid. Runtom arkeologen Leif Zerpe tittar medeltiden fram. Det handlar både om husgrunder och en gränd från 1200-talets Visby. Gränden försvann under en period på 1600-talet. Men nu kan Leif Zerpe konstatera att den verkligen har existerat. Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om