Det är med stöd av behandlingsprogrammet "Tobakshjälpen" som gotlänningar nu ska få hjälp att sluta snusa och röka. Programmet finns sedan januari tillgängligt dygnet runt på 1177.se.
– Det går till så att du först får träffa en kvalificerad tobaksavvänjare och tilldelas en behandlare som följer dig genom hela programmet, därefter får du fortsatta arbeta med din avvänjning på nätet. Det är viktigt att man känner att det är en behandling man går igenom, berättar Katarina Jupiter, tobaksavvänjare på Hälsosjuksköterskemottagningen.
Hon ser flera fördelar med Tobakshjälpen – som att man till exempel faktiskt slipper åka iväg till en vårdcentral för fysiska möten och behandling och att man kan arbeta med sin rök- eller snusavvänjning dygnet runt, när det passar patienten helt enkelt.
– Jag tror att det är en behandling som kan passa yngre vuxna som är vana vid att gå in på nätet. Vi har redan tre patienter som är igång och det känns väldigt roligt.
Programmet Tobakshjälpen är utvecklat vid Region Jönköpings län och har varit tillgängligt där sedan början av 2019 med gott resultat. I behandlingen, som tar mellan fem och sex veckor, ingår praktiska och konkreta uppgifter. Patienten får jobba med sina beteenden, tankar och känslor i förhållande till sitt tobaksbruk. Det finns också möjlighet att prata med din behandlare och komplettera med fysiska möten.
Tillgång till tjänsten får man genom att logga in med mobilt bank-id eller annat e-leg.