Hjälp med bostäder ännu en olöst fråga

Stiftelsen som skulle hjälpa Försvarsmakten med bostäder har kört fast rejält i sina egna stadgar. Trots att den inte får verka på Gotland ger den ändå stöd.

Försvaret har satsat över en miljard kronor för att återetablera sig på Gotland. Den satsningen har inte omfattat bostäder åt de anställda, något som man försöker ordna via stiftelsen MHS bostäder.

Försvaret har satsat över en miljard kronor för att återetablera sig på Gotland. Den satsningen har inte omfattat bostäder åt de anställda, något som man försöker ordna via stiftelsen MHS bostäder.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gotland2020-02-18 09:13

MHS (Militärhögskolan) Bostäder är en snart 60 år gammal stiftelse som tillhandahåller över 1 000 lägenheter åt Försvarsmaktens anställda. Stiftelsens egna stadgar begränsar dock verksamheten till Stockholmsområdet. 

I snart tre års tid har stiftelsen kämpat för att få ändra stadgarna. För det krävs synnerliga skäl, och när ansökan lämnades till Kammarkollegiet 2017 framhöll MHS Bostäder behovet av bostäder åt försvarsanställda på Gotland. Det handlade ytterst om rikets säkerhet, eftersom det skulle vara svårt att bemanna krigsförband om soldater saknar bostad.

Det argumentet bet dock inte på Kammarkollegiet, och inte heller på Förvaltningsrätten som 2018 inte medgav en ändring.

Stiftelsen överklagade till Kammarrätten, och upprepade begäran om att meningen ” Stiftelsen har till ändamål att utan enskilt vinstsyfte inom Stockholms stad, Uppsala, Enköping, Haninge, Upplandsbro och Kungsängen förvärva, uppföra och förvalta bostadslägenheter” skulle ersättas med ”Stiftelsen har till ändamål att utan enskilt vinstsyfte vid försvarets garnisonsorter förvärva, uppföra och förvalta bostadslägenheter”. Det är allt som krävs för kunna bygga på Gotland.

Men även Kammarrätten säger nej. Nu krävs nya idéer, för Försvarsmakten får själv inte äga fastigheter, och Fortifikationsverket får inte tillhandahålla bostäder åt privatpersoner.

– Vi har inte gett upp hoppet om att ändra stadgarna, utan tänker söka prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen. Argumentet att det ligger i nationens intresse bör prövas som ett synnerligt skäl av högsta instans, tycker stiftelsens vd Olov Ettefalk.

Gotland Regemente har i dag cirka 270 anställda. De måste ordna boende på egen hand.

– Det blir ett enskilt ärende eftersom Försvarsmakten inte får äga bostäder. Hittills är det ingen som tackat nej till en tjänst på grund av att de inte fått bostad, säger Pia-Maria Larsson som är HR-chef vid regementet och tillägger:

– Några har tillfälliga lösningar, så vi tar tacksamt emot all hjälp vi kan få med att ordna bostadsfrågan.

Trots den geografiska begränsningen har MHS Bostäder ändå hjälpt Försvarsmakten på Gotland. Genom en överenskommelse med en privat hyresvärd har stiftelsen kunnat förmedla 16 lägenheter i centrala Visby.

– Vi ska egentligen inte vara på Gotland, så den verksamheten är under avveckling, säger Olov Ettefalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!