Hjälp till män som slår kvinnor

Män som hotar och slår kvinnor i nära relationer på Gotland har tidigare inte kunnat få någon hjälp att ändra sitt beteende.Men i höst hoppas kriminalvården kunna starta gruppbehandling för män som dömts för dessa brott.

NY BEHANDLING. Katrin Söderstam, Christer Höggren och Marita Olsson är de tre som utbildats i IDAP, en behandling för män som hotar och slår den kvinna de har eller har haft en nära relation med.

NY BEHANDLING. Katrin Söderstam, Christer Höggren och Marita Olsson är de tre som utbildats i IDAP, en behandling för män som hotar och slår den kvinna de har eller har haft en nära relation med.

Foto:

Gotland2007-05-29 01:06
-Det bästa vore om vi kunde fånga upp männen direkt efter en polisanmälan eftersom det kan bli en lång process fram till ett eventuellt åtal och dom, säger frivårdsinspektör Marita Olsson, en av de tre inom kriminalvården på Gotland som utbildats för att leda gruppbehandlingen. Men i dag får vi enbart arbeta med män som har en dömts i domstol.

Stort kontrollbehov
Den kallas IDAP som är en förkortning av Integrated Domestic Abuse Programme och är en behandling för vuxna män som använt hot, våld eller annat kontrollerande beteende mot den kvinna han har eller haft en nära relation till.

-Vi ska försöka få männen att hitta alternativa sätt att handla istället för att använda våld, säger frivårdsinspektör Katrin Söderstam.

Ofta börjar det med kontroll, isolering av kvinnan och hot innan det övergår i fysiskt våld som ofta eskalerar.

-Det klassiska är en man som blir passionerat förälskad, uppvaktar kvinnan, hämtar henne på jobbet varje dag och verkar väldigt omtänksam. Han vill tillbringa all tid med henne och gör så att hon successivt får ett allt mer begränsat eget handlingsutrymme och mindre möjligheter att träffa andra människor. Mannen har ofta ett mycket stort kontrollbehov och är mycket svartsjuk. Hoten och våldet påverkar kvinnans känslor, tankar och handlingar. Hon blir rädd, men drar sig ofta för att polisanmäla mannen som hon kanske fortfarande älskar.

-De kvinnor som anmäler sina män har ofta blivit slagna 30-40 gånger, säger Marita Olsson. Så det sitter långt inne att ta det steget.

Nästan alla förnekar våld
Omkring 20000 fall av våld i nära relationer anmäls varje år. Förra året polisanmäldes 176 fall av misshandel och grov misshandel mot kvinnor på Gotland. Men mörkertalet är mycket stort.

-Vi tror att fler kvinnor kanske anmäler när de vet att deras män kan få hjälp att ändra sitt beteende, säger Katrin Söderstam. Behandlingens syfte är att skydda kvinnorna och barnen. Många barn blir vittne till våldet och det får konsekvenser för hur de klarar skolan och resten av tillvaron.

Skola, barnomsorg och sjukvården är skyldiga att anmäla om de misstänker att det förekommer våld i familjer eller nära relationer. Många gånger är det svårt att bevisa våldet och utredningen läggs ned. Bara cirka 25 procent av anmälningarna går till åtal.

Kriminalvårdare Christer Höggren är den tredje som utbildats i IDAP. Han jobbar på häktet i Visby och möter där flera av de män som anmälts för våld mot kvinnor.

-Nästan alla förnekar eller förminskar våldet, säger han.

Program i nio delar
IDAP har använts i Sverige sedan 2004 och behandlingen finns i dag på elva platser i landet. Det är en behandling i grupp som leds av två så kallade programledare. Helst ska det vara en kvinna och en man, men två kvinnor är också acceptabelt.

Männen arbetar i grupp med en träff i veckan under 27 veckor. Kvinnojouren på Gotland kommer att stå för kontakten med de kvinnor som utsatts för våldet. På så sätt kan kriminalvården stämma av hur männen praktiserar det som tas upp på behandlingen när de är hemma.

Programmet är uppdelat i nio delar och bygger på social inlärningsteori utifrån kognitiv beteendeterapi. Männen får bland annat lära sig att känna igen tecken på ilska, att motverka impulsen till våld, att hantera svartsjuka, att släppa taget i relationer, konflikthantering och att erkänna kvinnors rädsla och ta emot kritik. Att leva mer jämställt i en relation.

Väntar på första domarna
-Förutsättningen för att vi ska kunna starta är att vi har minst två män som dömts för dessa brott, antingen till kontraktsvård eller till skyddstillsyn med IDAP som särskild föreskrift, berättar Marita Olsson. När verksamheten är igång är det kontinuerligt intag av nya män var tredje vecka.

Kriminalvården på Gotland har haft information och kortare utbildning för dem som arbetar i Gotlands tingsrätt och åklagare. Och nu väntar de på de första domarna för att kunna starta verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om