Hjälpen till Lettland är inne på sitt artonde år
En barnfamilj i Zante har fått nya fina gosedjur från Lettlandshjälpen. Bilden togs strax före jul 2008.
Foto: Tillfälliga Fotografer
Trots att Lettland har utvecklats mycket under åren som gått finns det fortfarande stora behov bland de sämst ställda i landet.
- Många gånger har jag tänkt sluta med det här - men det går inte, säger Oscar Pettersson och fortsätter:
- Det är mest städerna som har utvecklats, medan landsbygden har gått kräftgång. Du skulle inte tro mej om jag berättade hur det kan se ut på sjukhus och ålderdomshem på landet.
För några år sedan började också Laila Hellgren i Endre arbeta för Lettlandshjälpen. De åker till Lettland med lastbil eller släpvagn nästan varje månad. I packningen kan det exempelvis ligga kläder och skor, som förmedlas till behövande via socialtjänsten i Tukums, eller kasserade sjukhussängar och rollatorer som kan få nytt liv inom äldreomsorgen.
- Vi åker alltid med själva, för vi är väldigt noga med att se till att alla saker kommer dit de ska, förklarar Oscar.
Tukums län, med sina 15 kommuner, är samarbetspartnern i Lettland.
Lettlandshjälpen har inte bara förmedlat materiella ting, tillsammans med kommunen har man också arbetat för utbyten inom exempelvis vård och kultur. Vid något tillfälle har Towan Obrador och hennes dockteater funnits med i packningen. En annan gång var Gunnel Samuelsson med. Och nyligen kom Lettlandshjälpen över med den gotländska kvinnojouren Amanda.
Gotlands kommuns engagemang har dock klingat av på senare år. Det tycker Oscar är beklagligt. Han är också lite irriterad över att kommunens överskott inte kan gå direkt till Lettlandshjälpen. Det lämnas i stället till skroten och därifrån ringer de när det finns pottstolar eller sjukhussängar som kan komma till nytta i Lettland.
Oscar Pettersson tror att behoven i Lettland kommer att öka som en konsekvens av den ekonomiska krisen. De gamla är särskilt utsatta:
- Pensionen ligger på omkring 750 kronor i månaden och i affärerna kostar en liter mjölk nio kronor.
Även om många har det skralt så vill Lettlandshjälpen bara förmedla riktigt bra saker. Oscar Pettersson tycker att det är viktigt att den som lämnar in saker till Lettlandshjälpen använder sitt omdöme:
- Sådant som jag själv inte skulle vilja sätta på mig ska jag inte heller ge bort till någon annan.
Lettlandshjälpen är en helt självständig organisation som drivs utan att det har bildats någon särskild förening för ändamålet.
Varför jobbar ni på egen hand?
- När vi har varit i kontakt med andra organisationer ger många oss rådet att vi inte ska bilda någon formell organisation. Det blir så krångligt. Vi kör själva I stället och håller på så länge vi orkar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!