Telefonerna ringer i ett hos Region Gotlands företagsjour i Donnerska huset. Jouren öppnade 30 mars, efter en vecka har antalet samtal ökat rejält och det finns en bred skala av mer eller mindre akuta problem.
– För vissa är det tvärnit och de har inte en kund. Det kommer absolut att innebära konkurs för en del, säger Johann Malmström.
Han har jobbat ett och ett halvt år som näringslivsstrateg hos regionen, dessförinnan många år med företagande på fastlandet. Men nu handlar allt om att hjälpa hårt ansatta företag i kris. Där finns allt från småföretag och större arbetsgivare till familjeföretag som byggts upp i generationer.
– Det är ingen tröst, men alla sitter i samma båt. Det är klart att många mår dåligt, en del mår sämre än andra, säger Johann Malmström.
Den första veckan handlade många frågor till jouren om regler vid permitteringar och de olika krispaket som företag kan få del av. I tisdags var första dag att ansöka om stöd vid permitteringar. En oro har funnits hos företagare att de pengarna ska ta slut, men Johann Malmström har lugnande besked:
– Det är ingen brådska och det är bättre att det blir rätt. Alla som uppfyller kriterierna kommer att få pengar och det finns en pott under ett antal månader framåt.
Efter beskedet att Almedalsveckan 2020 ställs in ökade trycket markant hos företagsjouren.
– Det är klart som fasen att det kommer att göra ont, säger Johann Malmström och berättar att en inställd vecka drabbar ön hårt eftersom Almedalsveckan årligen omsätter omkring 270 miljoner kronor.
Många gotländska företag och hyresvärdar sitter fast i redan ingångna kontrakt och avtal. I vissa fall kan de redan ha fått betalt i förskott.
– Vi har en vädjan om att vara ödmjuk och att man tänker sig att ha en långsiktig kundrelation. Glädjande nog finns det en stark vilja att den demokratiska plattformen ska finnas kvar, säger Johann Malmström och säger att han hoppas att tvister kan undvikas och att ingångna avtal kan lösas på ett bra sätt.
I dag inleder företagsjouren ett samarbete med de gotländska bankerna.
– De har linorna öppna för att ta emot samtal på telefon. Vi har också kontakt med revisionsbolag för att göra på motsvarande sätt där de bjuder på sin tid, säger Johann Malmström.
Den 1 april började Thomas Bjuresten jobba i företagsjouren. Han har lång erfarenhet av företagsstöttning, bland annat från Nordea, Forex Bank och Landshypotek.
– De som ringer tar ansvar för sin situation. Det är bättre att de ringer en gång för mycket och det är viktigt att tänka i olika scenarier, säger han.
Trots att det kan se nattsvart ut på kort sikt finns både förståelse och medmänsklighet hos de företag som ringer.
– Det är många som vill hjälpa till, det finns ett stort engagemang och många krokar arm för att bära framåt, säger Johann Malmström.
Han hoppas att hjulen börjar snurra efter sommaren, och han tror att Gotland kan få en bra eftersäsong – om coronapandemin tar slut. En tanke är att friställd personal fram till dess jobbar i projekt för att utveckla arrangemang som Medeltidsveckan och Medeltida jul.
– Många har suttit instängda länge och de åker inte utomlands. Det kan finnas ett resebehov i höst, säger Johann Malmström.
Företagsjouren uppmanar alla som känner behov att ringa.
– Det är bättre att blotta hur det ser ut för att kunna prata. Krisen är ingens fel utan beror på yttre faktorer, säger Thomas Bjuresten.