Hjälper eleverna hitta rätt program

I går invigdes den tre dagar långa studie- och yrkesmässan "Framtid Gotland" på Rackethallen i Botairlunden.
En viktig målgrupp är öns närmare 1800 åttonde- och niondeklassare. Två av dem är 15-åriga Beatrice Pettersson och Jonas Lind, som går i nionde klass på Romaskolan och betar av mässan gemensamt.
Målet är att hitta en gymnasieinriktning som håller livet ut ­ dock inom två helt olika yrkesgrenar.

Gotland2003-10-09 04:00


Studie- och yrkesmässan genomförs för tredje året, i samverkan mellan öns gymnasieskolor, högskolan, vuxenutbildningen och näringslivet. De sistnämnda hade dock gärna fått engagera sig i betydligt högre utsträckning, påpekade kommunalrådet Jan Lundgren i sitt invigningstal, eftersom arbetsmarknaden står inför stora förändringar i och med försvarets och de tunga industriernas avveckling.
­ Utbildning och ständig kompetensutveckling är nödvändig för en regions lyckosamma utveckling, sade han och poängterade vikten av ett nytt och brett utbildningsutbud.
<span class=MR>Viktigt val</span>
Öns åttonde- och niondeklassare är en stor målgrupp; de ska ges en god grund att göra framtida utbildnings- och yrkesval ifrån. Romaskolans Beatrice Pettersson och Jonas Lind har inte exakt bestämt sig, men de har en god aning. Båda är inställda på yrkesinriktad vidareutbildning efter gymnasiet och båda känner att det vore roligt att lämna Gotland, åtminstone för en tid. De kan gärna tänka sig att arbeta utomlands.
Viktiga valfaktorer är att utbildningen och senare arbetet kretsar kring något de är intresserade av, att jobbet är roligt och omväxlande och att lönen är bra. Vilken skola de hamnar på spelar ingen roll säger de, bara den har den utbildning de vill gå.
Beatrice vill jobba inom hotell och restaurang, mode eller med bild. Därför besöker hon bland andra Elfrida Andréegymnasiets monter.
Läraren Stina Jansson berättar vilka ämnen som ingår i den nya textildesign-inriktningen: allt från kärnämnena svenska, engelska och religion, till formgivning, datordesign och mönsterkonstruktion.
­ Det här är en grundutbildning för alla textilyrken du kan tänka dig. Textil är stort, en av våra största exportvaror.
Beatrice är nöjd med informationen. När resten av montrarna är besökta ska hon hem och fundera.
Kanske är det så att den utbildning hon slutligen bestämmer sig för inte ens finns på ön.
<span class=MR>Massor av montrar</span>
Jonas vill arbeta med försäljning eller inköp av något slag. Därför tror han att samhällsvetenskapligt eller ekonomiskt program vore en bra början. Det tror även Herman Hagström, lärare på Donnergymnasiets samhällsprogram:
­Jag vill ge eleverna ett kritiskt förhållningssätt; de ska vilja förstå samhället och sin egen roll i det och vilja påverka.
En som redan går Donners ekonomiprogram är Karin Mehler. Utbildningen ger en bra grund att stå på, säger hon till Jonas, som tycker att det verkar kunna vara ett alternativ.
<span class=MR>Ambassadörer på plats</span>
Mässhallen utgörs av montrar av alla de slag, uppbyggda och bemannade av öns gymnasieskolor och deras 17 nationella program, högskolan, vuxenutbildningen, studie- och yrkesvägledare ­och potentiella arbetsgivare.
Öns största, Gotlands kommun, hade ett antal ambassadörer på plats. Av dagens 7000 kommunanställda kommer omkring 4000 att gå i pension de kommande åren, vilket innebär att lika många tjänster ska tillsättas.
Det inom totalt 400 olika yrkesgrenar, där de flesta finns inom vård, skola och omsorg.
Mässan "Framtid Gotland" har öppet torsdag och fredag. I går och i dag har man även kvällsöppet, då man hoppas eleverna ska komma med sina föräldrar.
Man anordnar även seminarier på samma tema.
Rekryterare. Karin Lindell berättade att Gotlands kommun kommer att behöva rekrytera kring 4000 personer de kommande åren, då över hälften av dagens kommunanställda går i pension. Lönerna inom vård, skola och omsorg är förvisso ingen "morot", men Karin poängterade att det definitivt är en god arbetsmarknad.
Elevinformation. Karin Mehler informerar om Donnergymnasiets ekonomiprogram. 15-åriga Jonas Lind och Beatrice Pettersson från Romaskolan lyssnar.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!