Hjälper oljeskadad fågel

Måns Hjernquist, lammbonde i Sproge och tillsynsman på Lilla Karlsö, står redo för att hjälpa oljeskadade fåglar efter det stora utsläppet i Tjusts skärgård.

Måns Hjernquist är redo att hjälpa oljeskadade fåglar.

Måns Hjernquist är redo att hjälpa oljeskadade fåglar.

Foto: Leo Hjernquist

Gotland2018-08-01 19:50

Måns Hjernquist står indirekt i kontakt med de myndigheter på fastlandet, bland annat MSB och Kustbevakningen, som nu hanterar oljeutsläppet efter Makassar Highways grundstötning. Han är utbildad viltrehabiliterare och har tillstånd från Naturvårdsverket och Länsstyrelsen Gotland för att arbeta med den typen av verksamhet. Han har också själv utbildat gotlänningar i konsten att på rätt sätt ta hand om sjöfågel och andra fåglar som fått olja på sig. Han disponerar också över utrustning som kan komma att behövas om det dyker upp oljeskadade fåglar vid stränderna i Västervik och Valdemarsvik.

– Jag ingår i katastrofhjälpen för fåglar och vilt, KFV, berättar Måns Hjernquist på telefon från Lilla Karlsö, där han just nu befinner sig.

Räddningsledningen sköts till sjöss av Kustbevakningen och om olja når land av respektive kommuns räddningstjänst. De står i kontakt med KFV och ber om assistans vid behov.

– Det är ett omfattande arbete att få en fågel ren från olja. Man tar in dem i en lämplig anläggning bedömer vilken kondition de är i. Verkar det någorlunda bra så kan man börja omgående, annars kan de behöva vila och matas först. Det är stressande att få näbb eller ögon rengjorda.

Måns Hjernquist har kommit fram till att vatten, med oparfymerat diskmedel är bästa tvättlösningen. Fjäderdräkten fungerar så att när allt tvättmedel är bortsköljt – då är också fågeln torr och redo för dyktest, innan den släpps ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om