Hjälper vuxna som mobbats på jobbet

För omkring 75 procent av alla som blivit "utbrända", bottnar det i mobbning på arbetsplatsen. Det tror föreningen Firis, ett nätverk av människor som jobbar för att synliggöra problemet och försöka ge dem som drabbats upprättelse.

Gotland2007-06-29 06:00
Nätverket har uppstått bland personer som utsatts för vuxenmobbning på arbetsplatsen. Utfrysning, förtal, kränkning, lögner. Prat bakom ryggen, dåligt ledarskap, osynligt psykiskt våld.
När en människa utsetts till "syndabok" pratas det om den, inte till den. Man diskuterar inte situationen och söker lösningar, utan gör sig hellre kvitt personen som anses vara orsaken.
Men medlemmarna i Firis, Föreningen för individens rättigheter i samhället, menar att mobbningen inte beror på individen, utan på arbetsmiljön.
Med bra chefer och en vilja att följa de arbetsmarknadslagar som finns, skulle det inte behöva gå så långt som till social utstötning och trakasserier. Och det skulle bli lättare att få upprättelse när man har blivit sjuk. Med bättre hantering från politiker, fack, Arbetsmiljöverket, försäkringskassan och andra instanser skulle det klassas som den arbetsskada det är.

"Häxprocess"
Det är budskapet från den grupp som nu besöker drabbade på ön.
Anita Wallstedt är en av de aktiva. Hon har själv gått igenom vad hon kallar en "häxprocess" men är en av de få som fått arbetsskadan godkänd. Det innebär att hon förutom sjukersättning också får livränta, så att även hennes ekonomiska situation inte behöver bli något större problem. Och hon känner att hon har fått upprättelse, även om de psykiska sviterna av mobbningen kvarstår.
- Livet rasar. Man blir isolerad, först på arbetsplatsen och sen när man blivit sjukskriven och sitter hemma, säger Anita Wallstedt.
- Ingen ska behöva lämna sin arbetsplats och må så fruktansvärt dåligt. Det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. "Problemet är inte de onda människorna utan de goda människornas tystnad", fortsätter hon genom att citera Martin Luther King.

Hjälpt 600
Inom nätverket vill man hjälpa och stötta varandra. Av de 262 personer som i dag finns med är många lärare. Majoriteten är kvinnor, bara 15 är män.
Under två år säger man sig ha hjälpt till i omkring 600 ärenden i föreningen Firis Norrköping.
- Kvinnor är värst, säger Anita Wallstedt och menar att bland dem frodas en destruktiv avundsjuka, till skillnad mot män som ofta sporras av andras framgångar i stället för att vilja göra livet surt för den som lyckas eller är initiativrik.

Facket sviker
Efter att individuell lönesättning blivit norm har problemen ökat, menar gruppen. Och de anser att politikerna har dålig kunskap om vuxenmobbning och hur utbrett det är. De säger också att handlingsplaner vid mobbning inte finns, att facket sviker de drabbade och att de i myndighetskontakterna utsätts för administrativa följdkränkningar som förvärrar sjukdomsbilden.
Vidare tycker man att det borde vara arbetsgivaren, inte den anställde, som ska straffas när arbetsmiljölagen inte följs.
- De borde betala böter till staten för försäkringskassans sjukskrivningskostnader, säger Leif Larsson, en av de tre som besöker ön.

Stressyndrom
Diagnosen efter långvariga kränkningar är ofta posttraumatisk stressyndrom. Dolda handikapp som panikångest, koncentrationssvårigheter, sömnrubbningar, balans- och synrubbningar och liknande. Eller som Agnetha Ahlm, vars fall snart ska behandlas av kammarrätten, uttrycker det:
- Jag har fått pulveriserad hjärna, det syns inte så som fysiska skador gör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!