Hjälten från Antarktis

Den gotländske befälhavaren Bengt Wiman, 49, hjälteförklarades av passagerare och besättning.Alla kom undan med livet i behåll när kryssningsfartyget "Explorer" sjönk i Antarktis för elva dagar sedan.Nu är den hyllade kaptenen hemma i Visby igen.

Explorer fotograferad av Bengt Wiman från ”Nordnorges” brygga. Fartyget hade kraftig slagsida efter att ha tagit in vatten i flera timmar. foto: bengt wiman

Explorer fotograferad av Bengt Wiman från ”Nordnorges” brygga. Fartyget hade kraftig slagsida efter att ha tagit in vatten i flera timmar. foto: bengt wiman

Foto: Bengt Wiman

Gotland2007-12-04 04:00
GT träffar Bengt Wiman i hans lägenhet vid Stora Torget. Väggar och bokhyllor pryds av åror och blåsrör från Amazonas, statyetter från Honduras och en valkota från Mexiko. Minnen från hans 33-åriga karriär till sjöss.
Men ett minne kommer han förmodligen att bära med sig starkare än något annat.
Förlisningen av "Explorer" den 23 oktober. Ombord fanns 154 passagerare och besättningsmän på en 18 dagar lång äventyrskryssning i Antarktis.

"Smaka på vattnet"
Klockan tio på kvällen kallades befälhavaren till bryggan av styrman. Framför dem bredde en två mil lång istunga ut sig.
-Vi körde i zick-zack. När vi hade ett par hundra meter kvar till öppet hav kom larmet. En passagerare som sovit vaknade av skrapet av is mot hytten, sen hörde han hur vattnet forsade in, berättar Bengt Wiman.
"Explorer", konstruerad att klara is, hade gått i mycket värre vatten tidigare.
-Isen var inte sammanhängande utan låg i flak. De var inte mer än 40-50 centimeter tjocka.
En matros skickades ner för att kontrollera uppgiften om skadan i skrovet.
-Smaka på vattnet, ropade jag efter honom. Jag hoppades ju att det bara var en vattenledning som gått läck. Men vattnet var salt.

Fartyget började driva
Några minuter senare beslutade Bengt Wiman att väcka passagerarna, samla dem i konferensrummet och göra alla redo att evakuera fartyget.
På mindre än en kvart var passagerarna på plats och livbåtarna klara att sättas i havet.
En chilensk bas på Antarktis larmades och Bengt Wiman ringde upp ett av de två passagerarfartyg han visste befann sig sex timmar från haveristen.
Under tiden kämpade besättningen under däck med vatten upp till magen.
Efter två timmar gick strömmen och båtens personal höll snabbt på att förlora kontrollen över situationen. Fartyget började att driva mot iskanten.
-Då var jag tvungen att fatta ett snabbt beslut. När pumparna stannade steg vattnet igen. Jag måste få i båtarna innan vi kom in mot iskanten, säger Bengt Wiman.
02.35 övergavs fartyget.
-Under hela förloppet tänkte jag att passagerarna måste sättas i säkerhet. "Nordnorge" var på väg, men jag hade aldrig en tanke på att lämna båten själv. Jag ville få över pumpar, fixa hålet och rädda båten, säger befälhavaren.
Kvar ombord fanns nu endast 15 man ur besättningen.

Hoppade i en gummibåt
Enligt Bengt Wiman var skadorna i skrovet värre än vad som kommit fram i mediarapporteringen, som mest talat om ett hål stort som en knytnäve.
En bit från hålet upptäckte en matros en fyra decimeter lång spricka, flera centimeter bred.
Den kvarvarande besättningen beordrades att lämna "Explorer".
I det här läget gjorde automatiken i fartygets propellrar att de övergick till att driva fartyget bakåt. Propellrarna kunde bara stoppas från maskinrummet.
Bengt Wiman uppskattar hastigheten till närmare tio knop.
Hängande från relingen hoppade han som siste man ombord ner i en gummibåt som kört ikapp det skenande kryssningsfartyget.
De skeppsbrutna togs ombord på "Nordnorge".
-Supporten jag fick av passagerarna och besättningen var otrolig. När jag kom i matsalen på hotellet efter att vi kommit i land ställde sig alla upp och applåderade, berättar Bengt Wiman stolt.

Sommar i Svalbard
Dagarna innan han återvände till Sverige har varit fyllda med möten med bland annat jurister.
Wiman säger sig må bra eftersom han talat ut med andra i branschen. Men tankarna finns där: hur hade han reagerat om någon omkommit?
Olyckan fick omedelbart stor internationell uppmärksamhet.
I går, efter hemkomsten till ön, trängdes lokala media i Bengt Wimans lägenhet, och i dag är han på blixtvisit i Stockholm för att sitta i en tv-soffa.
Sedan väntar jul- och nyårsfirande på Gotland.
Och redan har han fått erbjudanden om mer jobb-att köra båt i Svalbard i sommar.
Upplevelserna från Antarktis avskräcker inte:
-Allt gick ju lyckligt. Det är bara på det igen!, säger Bengt Wiman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!