Hjärnskadad mc-förare fick inte specialistvård i tid

En läkare vid Visby lasarett har prickats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Läkaren hade ansvaret för en 26-åring som kom in med svåra skador efter en mc-olycka. Den skadade fick ligga kvar på Visby lasarett i fyra dygn innan han fördes vidare till Karolinska sjukhuset för vård.
Ansvarsnämnden anser att läkaren borde ha tagit kontakt med neurokirurgisk klinik för att diskutera hur patienten bäst skulle vårdas. Läkaren tilldelas en erinran av ansvarsnämnden för att han "av oaktsamhet inte fullgjort sina skyldigheter".

Gotland2003-05-20 04:00
Den skadade 26-åringen har på grund av olyckan blivit totalt förlamad. Han har mist alla sina funktioner och vårdas på ett äldreboende på Gotland.
Den fråga som inte utredningen gjord av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnden ger definitivt svar på är om situationen varit en annan i dag för den skadade om han kommit under specialistvård tidigare. Men prickningen av läkaren kan ju tolkas som att chanserna till en bättre utgång varit större med ett annat omhändertagande på lasarettet.
Det var på påskaftonen förra året som olyckan inträffade. 25-åringen var ute på en motorcykelfärd och krockade med en bil. Olyckan inträffade vid Skogsholm norr om Visby.
Mc-föraren blev medvetslös och fördes med flera frakturer på ansiktskelettet och en fraktur på höger underarm till lasarettet.
Först på fjärde dagen av lasarettsvistelsen togs kontakt med neurokirurgen på Karolinska sjukhuset. Och på femte dagen flyttades han över för fortsatt behandling.
Efter tre veckors vård på Karolinska flyttades 26-åringen tillbaka till Visby lasarett. han hade då svåra och bestående neurologiska skador.
<span class=MR>Två läkare friade</span>
Anhöriga till den skadade har anmält tre olika läkare till ansvarsnämnden.
En ST-läkare, som kom in i bilden efter det att patienten vårdats något dygn på lasarettet, anses inte fullt ut kunna ta ansvar för vården. Han måste få hjälp av patientansvarig kirurg eller av sin bakjour. ST-läkaren kritiseras därför inte av nämnden.
En hyrläkare som inte haft ansvar för patienten under någon längre tid frias också. Denne läkare har också anmälts av anhöriga för otrevligt bemötande. De anhöriga uppfattade det som om läkaren svarade otrevligt och undflyende på deras frågor. Han sa också att det inte fanns mycket hopp för patienten, vilket var en helt ny information för de anhöriga.
Hyrläkaren har i ett yttrande beklagat om hans bemötande uppfattats som otrevligt och undflyende. Han skriver att hans ambition var att ge de anhöriga korrekta svar på frågorna om den skadades hälsotillstånd.
<span class=MR>Oklara rutiner</span>
Den läkare som prickas genom en erinran, den lindrigaste disciplinpåföljden, hade ansvaret för den skadade under det första vårddygnet.
De anhöriga uppger att de vid flera tillfällen frågat om det inte var nödvändigt att överföra den skadade för vård på fastlandet, men fick svaret att det inte var nödvändigt.
De anhöriga fick uppfattningen när överflyttningen väl skett att de mottagande läkarna på Karolinska ansåg ett det borde ha skett tidigare.

<span class=MR>Kan inte frånsäga sig ansvaret</span>
Den prickade läkaren har i sitt yttrande bland annat framhållit att han anser att anmälan är riktad mot fel läkare. Han menar att det yttersta ansvaret för beslut om flyttning av patienten låg hos ansvarig kirurg i det här fallet. Den prickade läkaren anser att han hamnat i fokus därför att han haft kontakten med de anhöriga.
Ansvarsnämnden konstaterar dock att den aktuelle läkaren inte kan frånsäga sig sitt ansvar genom att hänvisa till någon annan. Han borde ha tagit kontakt med neurologisk klinik.
Nämnden tycker att det fel läkaren begått varken är ringa eller ursäktligt. Att det blir en erinran och inte en varning beror på att rutiner och regler om arbetsfördelning vid sjukhuset tycks ha varit oklara..
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om