Det var på en orienteringstävling i helgen som en äldre man föll ihop. Sjukvårdspersonal fanns på plats, även en hjärtstartare som lånats av Gotlands idrottsförbund. Men i skarpt läge visade sig hjärtstartaren inte fungera.
– Troligtvis är det batteriet som inte fungerat, säger Bo Ronsten på idrottsförbundet.
Han berättar att sjukvårdspersonal gjorde allt de kunde och gav hjärt- och lungräddning på plats. En helikopter kom också till platsen, men mannens liv gick inte att rädda.
– Föreningen har gjort ett jättebra jobb och haft krishantering efteråt. Den information jag har fått till mig är att det inte hade spelat någon roll om hjärtstartaren hade fungerat, säger Bo Ronsten.
Han berättar att hjärtstartaren är en av två som har lånats ut ett 20-tal gånger per år till lokala föreningar och idrottsevenemang. En gång tidigare har en av dem använts skarpt, när en äldre man förra sommaren ändå avled.
– Hjärtstartarna har servats, en senast 2017 och den andra har vi bytt batterier på 2018, säger Bo Ronsten och berättar att han har haft kontakt med leverantören om den tolv år gamla maskinen som skänktes av civilförsvaret, och ett försäkringsbolag.
Hjärtstartaren skulle egentligen ha lånats ut under kommande GGN i helgen, men har nu kasserats. Gotlands idrottsförbund överväger efter det som hänt att sluta låna ut hjärtstartare. Bo Ronsten menar att de kan bli en falsk trygghet.
– Det här får inte ske. Oavsett sammanhang känns det för jäkligt, säger han om hjärtstartaren som inte fungerade.
En mängd hjärtstartare har de senaste åren placerats ut över hela ön. Det är livsviktigt att de servas regelbundet, och inte bara blir hängande på en krok bortglömda i någon bygdegård.
– Vi har sålt 170 maskiner och i år ringer vi återigen till dem som har köpt av oss, säger Henrik Swedborg på Brand- och sjukvårdsakademien.
På de äldre hjärtstartarna garanteras funktionen från tillverkaren sju år och fyra år för batterierna. Men Henrik Swedborg varnar för att plattorna med gel kan torka efter bara två år.
– Det här är medicinsk utrustning som måste fungera. Att man har koll på sin hjärtstartare och registrerar den på hjärtstartarregistret är superviktigt, säger han.
Att lära sig hjärtlungräddning är också viktigt, menar han:
– Hjärtstartare är ett komplement som ökar chanserna sju gånger till överlevnad vid hjärtstopp.