Hjort (kd) vacklade mellan ståndpunkter

Den stora diskussionen vid gårdagens fullmäktigesammanträde kom i samband med en motion från kristdemokraten Mats Hjort om att undersöka om Gotland kan ingå i Stockholmsregionens ambitioner att utvidga sitt område och låta Gotland bli en fullvärdig medlem i Mälarregionen.

Gotland2004-02-17 04:00
­ Jag tror på Stockholmsregionen. Att Gotland ska kunna bli ett nav i Östersjön är en dröm. Det framtida navet för Östersjöhandel blir Stockholm, sa Mats Hjort bland annat.
­ Jag tycker Hjort leker lite grand med elden och att han blandar ihop korten. det är fel signal att säga att Gotland ska höra till Mälarregionen. Vi måste hävda vår identitet i stället. värdet av vår regionstatus måste vara större än vad vår litenhet borde ge. Jag blir lite betänksam när jag hör Mats Hjort. Jag trodde vi hade en samsyn, sa Jan Lundgren.
Under diskussionens gång visade det sig finnas en samstämmighet mellan alla partier förutom kristdemokraterna. Men Mats Hjort försökte då säga att han tyckte som de andra.
­ Jag har inte sagt att vi har gett upp regionen. Jag har bara pratat om samarbete, sa Mats Hjort. Han fick sedan starkt mothåll, inte minst från vänsterns Brittis Benzler.
<span class=MR>Inte ge upp Gotland</span>
­ Du talar om en sak men i motionen säger du något annat. Jag yrkar avslag på motionen. Jag tycker inte att vi ska ge upp Gotland som län eller landsting! Fullmäktige avslog sedan motionen.
Gårdagens andra långa debatt föranleddes av en centermotion från Lars Thomsson. Han vill från varje nämnd årligen ha en särredovisning av alla kostnader som läggs på kommunen till följd av statliga beslut. Men ledningskontoret hade föreslagit att motion skulle avslås. Motiveringen är att frågan redan bevakas av kommun- och landstingsförbunden samt riksdagen.
<span class=MR>Förvånad över svaret</span>
­ Jag är lite förvånad över svaret. Det normala är att särredovisa ett problem för att lösa det. Men svaret är nej. Det räcker med den normala budgetgången. Det jag vill ha fram är en lista på vad som vältras över från staten. Varför går inte det? Handlar det om att vi har en s-regering? undrade Lars Thomsson.
Lilian Virgin (s), som ju också sitter i riksdagen, höll med om att en del reformer som kom för ett antal år sedan har varit underfinansierade, till exempel handikappreformen (LSS). Även bostadsbidraget till barnfamiljer hade varit underfinansierat av staten.
<span class=MR>Nej till särredovisning</span>
Men när det gäller senare års reformer försökte hon framställa det som att det inte vältras över nya kostnader längre. Hon tyckte heller inte att det behövdes någon särredovisning.
Åtskilliga synpunkter framfördes från samtliga partier i det här ämnet. Men det visade sig finnas en tydlig linje mellan å ena sidan socialdemokraterna och deras allierade, miljöpartiet och vänsterpartiet, och å andra sidan de borgerliga oppositionspartierna.
Det blev så småningom en votering med det väntade utfallet 40-31 för avslag av motionen.
Moderaten Birgitta Eriksson, som engagerar sig mycket i äldrefrågor, hade en motion om att införa ett nytt synsätt vid planering av boende för äldre.
Hon vill ha en "tvärsektoriell dialog", att man ska titta på mervärden, exempelvis att ha kvar tillagningsköken vid äldreboendena.
Som exempel på vad hon menade så tyckte hon att när man planerade det stora äldreboendet Pjäsen på gamla A7-området så hade vårdcentral och apotek kunnat vara en del i Pjäsen.
Birgitta Eriksson fick också stöd för sina synpunkter. Men när votering begärdes så visade det sig att Birgitta Eriksson bara hade stöd av moderater och kristdemokrater.
Med rösterna 57-14 gick fullmäktige på social- och omsorgsnämndens yttrande om att man i bostadsförsörjningsplanen kan försöka beakta så kallade mervärden när äldreboenden byggs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om