Under 2019 hade Gotland 118 patienter per 1 000 invånare som tog antidepressiva läkemedel. Rikssnittet låg det året på 102 patienter per 1 000 invånare, och på Gotland skrivs det ut näst mest i landet efter Värmland. Detta enligt Socialstyrelsens statistik som Svenska Dagbladet har sammanställt.
Men så har det inte alltid sett ut. År 2006 hade Gotland lägst förskrivning av antidepressiva läkemedel i landet. Att Gotland har en hög förskrivning har flera förklaringar, en av dem handlar om regionens socioekonomiska förhållanden.
– Har man en högre andel socioekonomiskt belastad befolkning kan man räkna med en högre andel psykisk ohälsa, säger Hans Brandström, distriktsläkare och medicinskt ansvarig läkare inom primärvården på Gotland.
En annan förklaring är att vården är tillgänglig, enligt Martin Krooni, överläkare och specialist inom psykiatrin.
– Vi har en väldigt hög tillgänglighet till primärvården på Gotland. Många får hjälp, och då är antidepressiva läkemedel ena delen av behandlingen tillsammans med psykologisk behandling, säger han.
Martin Krooni möter patienter som redan varit i kontakt med primärvården men som behöver mer hjälp och stöd.
– Tillgången till psykologer inom primärvården har förbättrats. De som kommer till oss har ofta redan en behandlingskontakt eller KBT-insats där, men behöver gå vidare, säger han.
Det kan även finnas samband mellan en högre förskrivning av antidepressiva läkemedel och andelen hyrläkare i vården. Kontinuiteten för patienten blir lidande om man ofta får byta läkare. Vid behandling av olika former av ångestsyndrom eller depression är det inte ovanligt att kontakten med vården är återkommande under en längre period.
– Det kan vara svårt för hyrläkare att hinna ta till sig regionens behandlingstraditioner, det är en utmaning. På Gotland jobbar vi hårt med detta och vi har skapat ett system med psykosociala team. Patienter med psykisk ohälsa eller depression behöver ofta insatser från flera håll, inte bara en läkare, säger Hans Brandström.
Generellt har förskrivningen ökat och allt fler medicinerar med antidepressiva läkemedel, och dessutom under allt längre perioder. Läkemedlen används inte enbart för att behandla depression, utan även kroniska ångesttillstånd som PTSD (posttraumatisk stressyndrom), social fobi och generaliserat ångestsyndrom. Enligt Hans Brandström har antidepressiva läkemedel även visat en stabiliserande effekt på personer med demens eller med kronisk smärta.
– På Gotland driver vi aktivt på för att minska ordineringen av opioider, starkt beroendeframkallande preparat, och istället använda oss av andra typer av läkemedel. Exempelvis vissa antidepressiva, som även har en smärtstillande effekt, säger han.
Läkemedlen har också förändrats och förbättrats över tid när det gäller exempelvis biverkningar.
– Man kan även skräddarsy behandlingen mer för att kringgå biverkningar som en del drabbas av, säger Hans Brandström.
Utmattningssyndrom är i dag en av de vanligaste diagnoserna som Martin Krooni möter.
– Det är en stor diagnosgrupp hos oss. Utmattningssyndrom kan lätt följas av en depression när man har tröttat ut sig. Antidepressiva läkemedel är ett bra hjälpmedel, även om det inte är för alla.